SAOPŠTIO ORGANIZATOR

Pistorijus će biti dobrodošao na OI u Riju

85 pregleda 1 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.03.2019. 14:18h

Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru pozdravili bi dolazak na takmičenje atletičara Oskara Pistorijusa, ako južnoafrički paraolimpijac na vrijeme "ispuni svoje obaveze".

Pistorijus je 21. oktobra osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkamp. Postoji mogućnost da 27-godišnji paraolimpijac zbog dobrog vladanja bude pušten iz zatvora nakon 10 mjeseci i da ostatak kazne provede u kućnom pritvoru.

Olimpijski i Paraolimpijski komiteti Južne Afrike saopštili su po izricanju presude da Pistorijus neće imati pravo da se takmiči za vrijeme trajanja zatvorske kazne.

"Nije na nama da mu sudimo. Njemu je sistem sudio u Južnoj Africi i čim ispuni svoje obaveze biće slobodan, a slobodan čovjek ima pravo da se takmiči gdje god poželi", rekao je danas čelnik organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru Mario Andrada.

"Molićemo se za obje porodice. To je bila tragedija... Ali, Pistorijus će biti dobrodošao u Brazilu, kao i svaki drugi sportista", dodao je on.

Pistorijus, koji trči pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kome su amputirane obje noge do koljena a koji je učestvovao na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. stigao do polufinala trke na 400 metara.

Pistorijus je najuspješniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na Paraolimpijskim igrama 2004, 2008 i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4x100 metara.