Izložba Peđe Rakićevića: Emotivno o bliskom okruženju

Rakićevićevo stvaralaštvo, kreče se od objektivistički izmještenog, preko asocijativno-simboličnog, do poluapstraktnog i potpunio apstraktnog
58 pregleda 0 komentar(a)
Peđa Rakićević
Peđa Rakićević
Ažurirano: 28.10.2014. 15:45h

U galeriji hotela “The Queen Montenegro” u Bečićima, oktobra ove godine, priređena je izložba najnovijih slikarskih ostvarenja istaknutog umjetnika iz Kragujevca Peđe Rakićevića (Priština, 1972). Rakićević je diplomirao 1995. na opdsjeku grafičkog dizajna, a završio je 1998. magistarske studije na odsjeku slikarstva, Akademije umjetnosti u Prištini.

U periodu od 1999. do 2011. boravi u San Francisku, specijalizira grafički dizajn na Foothil College, Los Altos, te digitalnu publikaciju ^ na OICW, Menlo Park. Član je ULUS-a, od 2002. član je Pacific ART League of Palo Alto, a od 2003. član je i Berkley Art Center, Kalifornija. Imao N je više samostalnih a izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima UNICEF-ove nagrade na temu antiratne tematike. Aktuelnu izložbu prati kolorni katalog sa uvodnim tekstom istoričara umjetnosti Save Stepanova. U kamernoj galeriji hotela, prezentirano je petnaest slika galerijskog formata, iz ciklusa “Cerebrum Forest”, koje su ostvarene uljem na plartnu, a radovi su nastali u posljednje dvije godine. Sasvim je bjelodano da je Rakićević, paradigmatsko izvorište, u ovom recentnom kreativno-likovnom opusu, pronašao u eksteri j erno-ambi j entalnim vrijednostima svog bliskog okruženja, što evidentno ukazuje i aktuelni naziv eksplikatnog serijala. Apsolutno se osjeća, da je ta njegova veoma bujna i vrlo topla pejzažna atributivnost, izrazito snažno i emotivno doživljena, a potom i mentalno-estetski sublimirana na brojnim egzemplarima. Rakićevićevo stvaralaštvo, kreče se od objektivistički izmještenog, preko asocijativno-simboličnog, do poluapstraktnog i potpunio apstraktnog. U kreativno-likovnoj egzekuciji, on demonstrira izuzetnu sigurnost i značajnu iskustvenu nonšalantnost. Upravo zbog toga, gotovo sva njegova ostvarenja djeluju lako, lepršavo i vrlo prozračno. U prethodnom postupku, Rakićević modeling pastom ili gustom hromatskom materijom, razigrava pretpostavljenu slikarsku ravan.

Preko rustikalno-reljefne podloge, on nanosi likidnu koloritnu supstancu, uklanja je mjestimično špahtlom, utrljava krpom, zatim interveniše četkama, ekspresivno nanosi gustu, rezonantnu hromatiku, istražuje bojenu skalu, uspostavlja harmonične odnose, poentira dominantnom akcentažom. Permanentno je u upotrebi tanja četka, preko koheziono-bojenih ploha, on nanosi arabeskalni linearitet, slikajući, on de facto crta po platnu, tamno-svijetlom nijansom.

Rakićević ne insistira na trećoj dimenziji i dubinskim vizurama. Na njegovim platnima, sve se dešava u prednjem planu, a naglašena transparentnost pozadinskog isječka, daje njegovim eksplikatima atmosferu zagonetne sumaglice, ili pak jakog kontra žur efekta. Posebno vještim i vrlo ispisanim rukopisom, Rakićević signira svoja ostvarenja, ostavljajući tako osebujni i lični pečat na svakom svom nadahnutom djelu.Majstorski razrađena crtačka matrica U središtu Rakićevićeve aktuelne umjetnosti je eksplicite šuma, šumski kompleksi, šumarci, žbunje, drvoredi, ali i voćnjaci, solitudni zasadi, raskošne krošnje, sa brojnim vertikalnim deblima. Rakićević je zasigurno na osnovnim i specijalističkim studijama, anticipirao mnoge tehničko-tehnološke inavotvornosti, kako u likovnoj tako i u primijenjenoj umjetnosti.

Njegova kompoziciona rješenja su veoma osmišljena, prostudirana i izuzetno uravnotežena. Rakićevićeva crtačka matrica je majstorski razrađena, lepršava i oscilatorno veoma razuđena, te poput “paukove mreže", koheziono povezuje ameboidno-ekspandirajuće arealitete. Treba posebno istaći da taj vibrantno-ritmalni linearitet, kako tamni, tako i svijetli, čini bitnu kariku njegove raspjevane pitorike.

Bonus video: