Ručala sa nobelovcem, a ne zna šta je napisao

Uprkos tome što je jednoj televizijskoj voditeljki rekla kako je uživala u „predivnom“ ručku sa piscem, nije mogla da navede nijednu njegovu knjigu
3 komentar(a)
Fler Felerin
Fler Felerin
Ažurirano: 28.10.2014. 08:01h

Kada je francuski pisac Patrik Modiano osvojio Nobelovu nagradu za književnost, veliki dio međunarodne javnosti nikada nije čuo za njega.

Kako navodi britanski „Gardijan“, izgleda da isto važi i za novu ambicioznu francusku ministarku kulture Fler Pelerin.

Uprkos tome što je jednoj televizijskoj voditeljki rekla kako je uživala u „predivnom“ ručku sa piscem, nije mogla da navede nijednu njegovu knjigu.

Nakon tog ponižavajućeg priznanja u nedjelju, Pelerin 41, je na meti kritika na društvenim mrežama. Naime kako je objavio „Gardijan“, Pelerin je novinarki Kanala plus, koja je tražila da kaže koja joj je omiljena Modianova knjiga odgovorila: “Nemam problem sa tim da priznam da nijesam imala vremena da čitam u proteklih dvije godine. Čitam dosta zakonodavnih tekstova, članaka, reportaža, ali jako malo romana”.

Bila je vidno posramljena kada joj je voditeljka rekla da je za njen posao veoma „važno da čita“.

Komentator Klod Askolvitc je za „Hafington post“ juče napisao da nakon što je tako rado priznala da ne čita puno, ministarka treba da podnese ostavku.

Pelerin je rođena u Južnoj Koreji, ali ju je usvojila jedna francuska porodica kada je imala šest mjeseci i nikada nije skrivala ambiciju da želi da preuzme mjesto ministarke kulture od rivalke Oreli Filipeti. Od maja 2012. godine, Pelerin je obavljala dužnost sekretarke zadužene za digitalnu ekonomiju.

Prošlog mjeseca bila je zadužena za spoljnu trgovinu kada ju je Filipeti ponizila jer je na Kanski filmski festival morala da uđe na sporedni ulaz umjesto da se pojavi na crvenom tepihu. Stoga je njeno imenovanje na funkciju ministarke kulture u avgustu smatrano svojevrsnom osvetom.

U intervjuu za „Figaro“ nakon imenovanja, Pelerin je kazala da je njena omiljena knjiga „Cvijeće zla“ Šarla Bodlera i nije pominjala Modiana, podsjeća „Gardijan“.

Bonus video: