O NOVIM PJESMAMA

Zele Lipovača: Napravio sam najbolji album u karijeri

"Svih ovih godina koliko traju "Divlje jagode", u Crnoj Gori nijesmo puno svirali, ali na Cetinju jesno jednom i bilo je dobro"
262 pregleda 5 komentar(a)
Zele Lipovača, Foto: Privatna arhiva
Zele Lipovača, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.10.2014. 20:39h

Kultni rok sastav “Divlje jagode” svojim cjelovečernjim koncertom zatvoriće prvi "Ex-Yu rok fest" koji će se od 31. oktobra do 2. novembra održati na Cetinju. Za razliku od ostalih učesnika festivala “Generacije 5” i “Yu grupe” kojima će ili ovo biti prvi nastup u crnogorskoj prijestonici ili su nekad na Cetinju svirali u okviru predizborne kampanje, frontmen “Divljih jagoda” Zele Lipovača sjeća se svog prvog koncerta u gradu pod Lovćenom. "Svih ovih godina kolil traju “Divlje jagode”, u Crnoj Gori nijesmo puno svirali, ali na Cetinju jesmo jednom. Dobro se sjećam tog koncerta, bila je to neka 1987-8. godina, bilo je ljeto, svirali smo na otvorenom i bilo je dobro, toga se sjećam, nekih drugih detalja ne. Znači,ovo nam je drugi put da smo u crnogorskoj prijestonici, pa se nadam da će i ovoga puta biti kako treba", ističe na početku razogovora za “Vijesti" Lipovača. No, ovoga puta, kako kaže biće puno više hitova, i potpuno drugačiji program, a priliku na cetinjskom koncertu iskoristiće da odsviraju i nekoliko numera sa aktuelnog albuma "Biometrička ljubav" koji je objavljen nakon desetogodišnje diskografske pauze. "Još nije vrijeme da sviramo puno pjesama sa albuma. Trebaće vremena da te pjesme zažive, da ih publika zna i pjeva sa nama na koncertima. Mislim da sam napravio najbolji album u karijeri, vjerujem u te numere. Ali sve je drugačije nego prije 15-ak godina. Druga su vremena došla i sve nekako sporije ide, ali bitno je da ide. Puno stvari ne štima, pa je to problem kod svih profesija, ne samo kod nas muzičara. Bez obzira kako stoje stvari, ja sam zasada zadovoljan kako je publika prihvatila naš novi album", tvrdi Lipovača.

“Divlje jagode” su prije nekoliko dana objavile spot za numeru “Srce ne laže” u kojoj im je gost pjevač Vladimir Kmoniček. Kako kaže, ovu numeru Zele nije napravio u prepoznatljivom fazonu “Jagoda”, već je publici ponudio i bluz zvuk. "Za tu pjesmu sam mislio da ću biti jedini koji će je slušati ili pustiti za nju spot i gledati. Međutim, čini mi se da će biti potpuno suprotno od toga što sam ja predvidio. Prve reakcije na svirku benda i na Vladimirov vokal su više nego dobre. Jednostavno, ljudi su tom pjesmom prilično oduševljeni. Bluz je, u principu, jedna prilično dosadna i ponavljajuća forma. Ova pjesma jeste urađena u bluz formi, ali sam uspio da je napravim da zvuči tako da je sve samo ne dosadna. Zato se nadam da će i ona imati svou budućnost", ne krije svoja očekivanja Lipovača, a na pitanje zašto je mislio “da će drugim ljudima numera Srce ne laže biti dosadna” odgovara: "Pjesmu sam snimio čisto iz mog ćefa. Htio sam na nekom od albuma, pa čak i prošlom, imati neku numeru u bluz fazonu, ali nikad se nijesam odlučio, čak ni usudio jer sam smatrao da to nema smisla. Ali sam sad rekao da to moram da uradim pa neka bude šta bude. I eto, nijesam bio upravu. Ovo je prvi put da sam promašio kad je u pitanju moja pjesma. Izgleda da će i ova numera imati svoj put, iako nije komercijalna", pohvalio se on. To što je publika prihvatila njegovo koketiranje sa drugim muzičkim žarovima, Zeleta neće natjerati da i ubuduće eksperimentiše sa zvukom. "To sam što trebam biti, i da li ću nešto mijenjati u budućnosti nije toliko važno, koliko je bitno da ostanem ono što jesam. Ne vjerujem da ću puno eksperimentisati sa zvukom, jer sam od onih koji smatraju da konja koji dobij a trku, ne treba mijenjati. Sve ove godine sam uspio da dođem do publike jer sam napravio nešto što je prepoznatljivo. A to je najteže u ovom poslu", otkriva Lipovača. Sa albuma zasada su se izdvojile numere za koje su snimljeni spotovi, a sagovornik “Vijesti” je, kako kaže, odavno prihvatio činjenicu da se muzika i gleda i sluša. "Teško je zamisliti album i bilo koji hit, a da nema spot. To je postao neodvojivi dio. Moja ideja u startu je bila da za svaku piesijiu imamo spot, ali sam kasnije shvatio da je to ipak bilo preoptimistično. U planu mi je da ovaj album promovišemo kroz još dva špota i mislim da. je to dovoljno", zaključuje Lipovača.

Napravio previše dobrih pjesama lako se raduje svakom novom koncertu, najveći problem je, tvrđi Zele, odrediti set listu. U karijeri je napisao toliko hitova, da mu je uvijek malo dva i po sata da odsvira sve što publika voli. "Tu sam ja u najvećem problemu jer sam napisao previše dobrih pjesama. Zato svaki put prebijam glavu šta da sviramo. Kad negdje sviramo desi se da dođe priličan broj fanova, a svako od njih ima svoju pjesmu koju bi volio da čuje. No, kada bismo svakom ko dođe ispunili želju koncert bi trajao osam sati, što je nemoguće. Trudim se da uvijek slušam publiku i pokušavam da na nastupima ispunim što više njihovih želja” tvrdi Lipovača. “Repertoar obično sastavljam prema tome šta publika voli i traži. Naravno, neke stvari je nemoguće izbjeći. Kad krene koncert svi hoće da čuju numere Ciganka, Let na drugi svijet, Divlje jagode, Krivo je more, Zauvijek tvoj, Jedina moja, Šejla, Motori... Svjestan sam da će, bez obzira na moju dobru volju, uvijek neko ostati uskraćen jer će doći na naš koncert, neće čuti numeru koju on voli i biće nezadovoljan. Eto i ja sam bio tri puta na koncertu grupe ZZ Top i nijednom nijesam čuo svoju omiljenu pjesmu. Ali se nijesam naljutio na njih, pa se nadam da se publika zbog toga neće ljutiti na nas", kaže Lipovača.