Tivat: Osumnjičeni za napad na člana LGBT Foruma Progres pušten nakon saslušanja

"Prilikom udarca u predjelu glave, naočare i šešir člana LGBT zajednice, pale su na pod. On je i dalje pokušavajući da izbjegne širi konflikt i teže posledice, samo rekao nepoznatom licu da ga ostavi na miru, i zamolio kasirku da pozove policiju"
0 komentar(a)
napad, Foto: Shutterstock.com
napad, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.10.2014. 15:04h

Tivatska policija uhapsila je S.A (25) iz Tivta zbog sumje da je napao člana nevladine organizacije LGBT Forum Progres D.A. u marketu “Helada” u Tivtu.

On je nakon saslušanja pušten na slobodu i čeka se izjašnjenje tužioca.

Iz LGBT Foruma Progres navedeno je da je njihov član ušao u market, u blizini marine Kalimanj, sa namjerom da trguje namirnice.

"Tokom plaćanja na kasi, prišla mu je nepoznata osoba koja ga je bez povoda, vrijeđala i psovala. Između ostalih, uputila mu je i ove riječi: "Pederu jedan, zašto si se nakinđurio, pogledaj se kakav si i kako te nije sramota". Član LGBT zajednice je na ove prozivke i vrijeđanja odreagovao neutralno, s namjerom da se izbjegne dalji konflikt i potencijalni fizički napad", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Dodaje se da je nepoznato osoba potom napustila market ali da se, kako tvrde, nakon nekoliko trenutaka vratila, i povišenim tonom, vičući, naredila članu "LGBT Foruma Progres" da napusti objekat.

Navode da je ta osoba bila u pratnji dva prijatelja koji su tokom vremena incidenta čekali ispred marketa.

"Kako član LGBT zajednice, nije izašao iz marketa nepoznati napadač ga je rukom uhvatio za predio glave i nasilno gurao. Tada mu se obratio ovim riječima: "Pederčino jedna, kakve su ti to tetovaže, muslimanu jedan". Član "LGBT Foruma Progres" ima urađenu tetovažu na grudima napisanu arapskim slovima. Prilikom udarca u predjelu glave, naočare i šešir člana LGBT zajednice, pale su na pod. On je i dalje pokušavajući da izbjegne širi konflikt i teže posledice, samo rekao nepoznatom licu da ga ostavi na miru, i zamolio kasirku da pozove policiju. Prilikom izlaska iz samog marketa, napadač ga je šutnuo nogom u predjelu leđa. Žrtva je pet puta pokušala da pozive policije na broj 112 ali niko nije odgovarao na poziv", navodi se u saopštenju.

Iz Foruma Progres dodaje da se kao i ranije, uoči i nakon Povorki ponosa, intenzivno pojačava nasilje i pritisak prema LGBT osobama a na polju šireg društevnog prihvatanja LGBT osoba nema nikakvog napretka.

"LGBT Forum Progres povodom fizičkog napada, ugrožavanja bezbijednosti i povrede ravnopravnosti, podnio je odgovarajuću krivičnu prijavu Upravi policije i nadležnom državnom tužiocu. Izuzetno je važno da se kroz ovaj slučaj potvrde kapaciteti i riješenost policije da zaštiti LGBT zajednicu i njen kredibilitet i važnost u sprovođenju pravde. Početne reakcije vrha crnogorske policije, po obavještenju o slučaju, su zadovoljavajuće. Žrtva je trenutno u policijskoj stanici u Tivtu i u toku je uzimanje izjave", navode iz LGBT Foruma Progres.

Bonus video: