Umjetnički radovi napravljeni u Excelu

157 pregleda 1 komentar(a)
Mona Liza nparavljena u Excelu, Foto: Amit Agarwal, Flickr
Mona Liza nparavljena u Excelu, Foto: Amit Agarwal, Flickr
Ažurirano: 27.10.2014. 11:09h

Dok većina korisnika Microsoft Excel vidi kao beskrajni niz praznih redova i kolona, drugi ga koriste kreativno - kao platformu za kreiranje pravih umjetničkih djela.

Mashable piše da su mnogi uspjeli da pomjere granice softvera kako bi smanjili troškove izrade svojih ideja. Od prikaza akrajolika do likova iz video igrica, Excel je potpuno neočekivano upotrijebljen kao alatka za crtanje jako zanimljivih ilustracija.

Pogledajte 10 nevjerovatnih radova napravljenih u Microsoft Excelu:

1. Rad Japanca Tatsua Horiuchia

Nakon što je vidio kako njegove kolege rade u Excelu, 75-ogodišnjem Horiuchiu je počeo da eksperimentiše s tim programom, Naučio je kako da koristi opcije programa na način koji mu je omogućio da dizajnira objekte iz tradicionalne japanske umjetnosti. Da pogledate više njegovih radova načinjenih u Excelu, kliknite ovdje.

2. Mona Liza

Čuveno djelo Leonarda da Vinčija, Mona Liza, impresivno izgleda i u Excel formi, iako nije zahtijevalo toliko truda kao originalni rad. Korisnik Flickr-a Amit Agarwal iskoristio je opcije Excela da slike automatski konvertuje u tzv. "pixel art". Ta opcija daje mogućnost da se slike za manje od minut pretvore u piksele.

3. Avatar

Kao i prethodni primjer Mona Lize, i scena iz Avatara napravljena je Excel art generatorom. Uprkos tome, i dalje izgleda impresivno.

4. Ilustracije Danielle Aubert

Danielle Aubert je potrošila 16 mjeseci da bi napravila kolekciju radova stvorenih u Excelu. "Crteži su kreirani promjenom svojstava polja u Excelu, u smislu njihove boje, popunjenosti i okvira i, s vremena na vrijeme, umetanjem boksova za komentare, slova i riječi. Više njenih radova dostupno je ovdje.

5. Mačka Nyan

Mačka Nyan je slavu stekla preko YouTube videa, meme-a, a sada i preko Excel tabele. Korisnik Imgura, Michelleasaurr, prikazao je čuveni animirani lik mačke kako leti kroz svemir.

6. Super Mario

Još jedna impresivna kreacija Imgur korisnika Michelleasaurr - scena iz popularne Nintendove igrice Super Mario Bros. Cijela video igrica je kreirana u Excelu.

7. Barak Obama

U Excelu možete i uraditi i portrete ljudi. Korisnik servisa DeviantART pod nickom Katak888 iz Indonezije je pomožu piksela napravio prilično detaljan portret aktuelnog američkog predsjednika.

8. Betmen

Betmen je idol generacija a sada je "ovjekovječen" i u Excel crtežu. Korisnik DeviantART-a Katak888 je iskoristio taj softver kako bi prikazao Betmena sa prepoznatljivom opremom, dok se drži za uže.

9. Pikachu

Pikachu, jedan od najpoznatijih i najvoljenijih likova iz crtane serije Pokemon, prikazan je i u Excelu, zahvaljući korisniku Imgura pod nickom VagabondGiraffe.

10. Grand Theft Auto

Čileanski umjetnik Felipe Velásquez, pod nickom Shukei, napravio je sebi hobi zahvaljujući umjetničkoj strani Excela. Koristeći vektore i alatke za automatsko oblikovanje, napravio je niz ilustracija koje je objavio na svom YouTube kanalu.

Kaže da mu je za ilustraciju igrice The Grand Theft Auto trebalo 12 sati rada, iako se na videu koji je objavio na YouTube-u može viditi da neke radove završi i za devet minuta.

Bonus video: