Njemački krimić osvojio gran pri

Na TV smotri u pet dana i pet takmičarskih kategorija prikazano je 125 filmova iz 57 zemalja svijeta
2 komentar(a)
Florijan Pancner, Foto: Radomir Petrić
Florijan Pancner, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 26.10.2014. 11:54h

Njemački krimi-film “Slučaj Hegedorn” dobitnik je nagrade gran pri XIX Internacionalnog TV festivala Bar 2014 (ITF) koji je sinoć okončan u hotelu “Prinses” podjelom nagrada najboljim programima.

Ovo djelo reditelja Štefana Vagnera dobilo je još i nagradu za najbolju režiju, te “Zlatnu maslinu” kao najbolji igrani program, dok je producentu, njemački WDR, pripala producentska nagrada. Ispred ekipe filma koji postiže veoma zapažene rezultate na svjetskim festivalima, priznanje je primio glavni glumac Florijan Pancner.

U obrazloženju festivalskog žirija kojim je predsjedavala slovenačka flumica Inti Šraj, navedeno je da ovo djelo uspijeva da postigne nivo kvaliteta u tri glavna elementa, te da u kriminalističkom žanru uspijeva da ispriča istorijsku priču o jednoj velikoj društvenoj promjeni XX vijeka "prikazujući realnost bivše Istočne Njemačke transponovanu u današnjem vremenu”.

"Treba da znate da je u ovom slučaju nagrada pripala ugroženoj vrsti, jer se filmovi više ne prave u zemljama gdje su nekad bili najbolji - Danskoj i Švedskoj, a nema ih ni na HBO. Današnje filmske naracije kroz TV serije traju od 8-10 sati. Ovo je dobra 90-minutna krimi priča, autentična istorijska storija o istinitom događaju koja je urađena na vrlo visokom nivou”, predočio je član žirija Klaus Lintšinger, austrijski producent i scenarista.

Najbolji dokumentarni program XIX ITF-a je “Kulturni šok” Paola Ćereta i Davida Toska u produkciji RAI koji je “na jednostavan, ali istinit način” obradio probleme emigracije i uklapanje emigranata u novo društvo, “jedne od najvažnijih političkih tema današnje Evrope”.

"Zlatna maslina" za ekološki dokumentarac pripala je kineskom “Putu bez kraja”, opisanom kao hrabro i politički angažovano djelo, a za kratke TV forme španskom “Radni mrtvi” koji “duhovito i originalno kombinuje žanrove u metaforičnoj priči o radničkom životu u surovim ekonomskim uslovima današnjice".

Ruske “ Sive nijanse” najbolji su dječji program zbog visoke stilizacije “u najboljem duhu ruske poetske tradicije, čime od dječjeg prerasta u film koji se obraća i odraslima”.

Specijalne nagrade žirija u kategoriji dokumentarnog filma osvojili su dva domaća filma- “Lud za tobom” Danila Marunovića u “Koala produkciji” i to za poseban autorski pristup i izbor teme, te RTCG program “Pravednik” autora Nataše Baranin koji je “važnu temu nepoznatu javnosti obradio na kvalitetan autorski način”.

Na TV smotri koju je zvanično zatvorio predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić, u pet dana i pet takmičarskih kategorija prikazano je 125 filmova iz 57 zemalja svijeta. ITF u koprodukciji RTCG kao manifestacija od posebnog značaja i ove godine je održan pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Ministarstva kulture.

Bonus video: