Vanredno stanje na Sinaju nakon pogibije 31 vojnika

To je najsmrtonosniji napad na egipatske bezbjednosne snage otkad je prošle godine vojska svrgla sa vlasti bivšeg predsjednika Mohameda Morsija
0 komentar(a)
Egipat, Sjeverni Sinaj, Foto: Rojters
Egipat, Sjeverni Sinaj, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.10.2014. 12:47h

Egipatske vlasti su danas na velikom dijelu Sinajskog poluostrva uvele tromjesečno vanredno stanje, nakon što je 31 vojnik poginuo u samoubilačkom napadu automobila bombe, koji su najvjerovatnije organizovale džihadističke snage.

To je najsmrtonosniji napad na egipatske bezbjednosne snage otkad je prošle godine vojska svrgla sa vlasti bivšeg predsjednika Mohameda Morsija, prenose agencije.

"Policijski čas će biti uveden u sjevernom i centralnom dijelu Sinaja i biće na snazi od pet popodne do sedam ujutru", saopšteno je iz egipatske predsjedničke kancelarije. Egipat je najavio kako će zatvoriti granični prelaz Rafah, jedini koji vodi prema Pojasu Gaze, a nije pod kontrolom Izraela.

Danas treba da se sastane Vrhovni savjet vojnih snaga Egipta, koji će odlučiti o tome kakve mjere će biti preduzete tokom vanrednog stanja.

Do jučerašnje eksplozije automobila bombe je došlo na kontrolnom punktu u poljoprivrednom području, sjeverozapadno od El-Ariša, najvažnijeg grada Sjevernog Sinaja. Osim 31 poginulog vojnika, u napadu je ranjeno još 29 pripadnika armije, među kojima i pet oficira. "Na drugom kontrolnom punktu, južno od El-Ariša, naoružana grupa je iz vatrenog oružja ubila još jednog oficira i ranila dvojicu vojnika", saopštili su egipatski bezbjednosni zvaničnici.

Bonus video: