Geleri pokosili radnike "Tare"

9 komentar(a)
Povrijeđeni radnici Tare, Foto: Jadranka Ćetković
Povrijeđeni radnici Tare, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 25.10.2014. 06:30h

Šest osoba teže je povrijeđeno u eksploziji u mojkovačkoj fabrici oružja “Tara”.

Povrijeđeni su u trenutku eksplozije, jedno pored drugog, stajali u laboratoriji gdje se radi sinteza inicijalnog eksploziva.

Nakon što su hospitalizovani u bjelopoljskoj bolnici, radnici “Tare” objasnili su da je do detonacije došlo nakon što se zapalila eksplozivna smješa.

„Bila je velika količina dima i više ničega se ne sjećam... Nosili smo zaštitnu opremu“, kazala je Mojkovčanka Beba Jušković (51).

Ona je u eksploziji zadobila opekotine drugog stepena, kao i njen kolega i sugrađanin Dragoslav Negoicić (57).

Oboje su prevezeni u Klinički centar u Podgorici na dalje liječenje.

Njihove koleginice Sonja Sošić (42) i Žaklina Raičević (42), nakon ukazane prve pomoći u Urgentnom bloku Opšte bolnice u Bijelom Polju, zadržane su na Hirurškom odjeljenju. Ranka Delić (57) i Radmila Kršikapa otpuštene su na kućno liječenje.

Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić, kazao je novinarima da je svih šest pacijenata dijagnostički obrađeno i da se nalaze van životne opasnosti.

On je objasnio da su Neogicić i Jušković zadobili opekotine po licu, čelu, glavi, grudima i obje podlaktice.

„Negoicić je zadobio mnoštvo eksplozivnih ranica na grudnom košu i u predjelu stomaka, sa jednom većom ranom u predjelu desne dojke. Na CT pregledu grudnog koša i abdomena tog pacijenta, nađena su 2-3 manja gelera u predjelu želuca, tankog crijeva i prečagi, odnosno na dijafragmi. Jušković je zadobila i povredu desnog oka na kojem je došlo do perforacije. Sošić je zadobila povrede lica i oka, sa više manjih gelera u desnom oku, razderotinom lijevog uha, dok je Žaklini Raičević povrijeđeno lice, čelo i oba oka sa više djelova gelera u desnom oku. Delić i Kršikapa su prošle sa manjim opekotinama na tijelu“, kazao je Jeremić.

U mojkovačkoj fabrici oružja proizvode pištolje, puške, piropatrone svih tipova, IC mamce, raketne motore, sredstva specijalne namjene koja koriste policijske i vojne snage...

Ovo nije prva eksplozija u “Tari”.

U februaru teško je povrijeđena šefica pirotehničkog odsjeka Gordana Bošković, kada je ispred nje eksplodirala smjesa za punjene signalnih raketa.

Iz bjelopoljske bolnice tada je rečeno da je Bošković zadobila opekotine od prvog do trećeg stepena na licu i rukama.

"Eksplozija se dogodila u dijelu za pirotehniku. Eksplodirao je sud sa smjesom na kojoj je Bošković radila. Zahvaljujući mjerama zaštite i njenoj stručnosti izbjegnute su teže posljedice tog incidenta. Nije napravljena ni veća materijalna šteta, jer je prostorija maksimalno obezbijeđena", kazao je tada direktor namjenskog dijela fabrike "Aerospace and Defence Products" AD Dejan Marković.

Mojkovačka fabrika proizvodi i pirotehničke punjače za signalne rakete, raketne punjače za katapult sjedišta za avione MIG 21, MIG 23, SU 25, SU 27, MIG 29, L 39...

Bonus video: