Tito kao gledalac, glumac i režiser iz sjenke

Okosnicu projekta “Velika iluzija” čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. marta 1949. do 16. januara 1980. godine
59 pregleda 5 komentar(a)
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Ažurirano: 24.10.2014. 19:12h

Multimedijalna izložba pod nazivom “Velika iluzija”, posvećena velikoj ljubavi Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slika - filmu, žurnalima i drugim filmskim i dokumentarnim sadržajima, biće otvorena u ponedeljak, 10. novembra, u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

“Velika iluzija” je izložba o Titu kao gledaocu, ali i o njemu kao glumcu, režiseru u senci i najmoćnijem producentu. Čovjeku koji gleda u prosjeku 280 filmova godišnje, u svim svojim rezidencijama - pokretnim i nepokretnim.

O njegovim susretima sa najvećom filmskom elitom druge polovine dvadesetog vijeka - Sofijom Loren, Elizabet Tejlor, Vivijen Li, Đinom Lolobriđidom, Orsonom Velsom, Kirkom Daglasom, Ričardom Bartonom i Lorensom Olivijeom.

Okosnicu projekta “Velika iluzija” čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. marta 1949. do 16. januara 1980. godine. Na izložbi se interpretira muzejski i arhivski materijal i biće predstavljene ambijentalne cjeline, fotografije, arhivska građa, kao i filmski i video materijal.

Pored mnoštva inserata, dokumenata i predmeta, posjetioci će vidjeti i rekonstrukciju ćoška u kome se Tito prepušta omiljenoj aktivnosti. Materijal koji je korišćen u postavci izložbe pripada fondu Muzeja istorije Jugoslavije, Jugoslovenskoj kinoteci, Arhivu Jugoslavije i Filmskim novostima.

Bonus video: