Poezija i proza Gojka Čelebića

“'Film u bunkeru' je, po mjestu nastanka, njujorški rukopis, ali po vokaciji je i nešto šire - putnički rukopis, rukopis ruke koja luta meridijanima vođena čistom radoznalošću“, zapisao je izdavač Radomir Uljarević
182 pregleda 0 komentar(a)
Gojko Čelebić, Foto: Privatna arhiva
Gojko Čelebić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.10.2014. 18:37h

Izdavačka kuća “Obodsko slovo” objavila je dvije knjige Gojka Čelebića, nove rukopise poezije i proze.

Riječ je o zbirci poezije “Film u bunkeru” i 10. romanu autora, “Mig”.

“'Film u bunkeru' je, po mjestu nastanka, njujorški rukopis, ali po vokaciji je i nešto šire - putnički rukopis, rukopis ruke koja luta meridijanima vođena čistom radoznalošću. S te tačke gledišta ovaj rad djeluje gotovo naivno, gotovo putopisno, iako se u pozadini nazire paravan iščitanog iskustva, ispisanog pera. 'Mig' je roman o porodičnim odnosima. Ba- Firenca, i obrnuto, osamdesetih prošlog vijeka. Rođačke sklonosti, prije svega emotivne, pa i erotske, postvaljene su na samoj granici dozvoljenog, pa i preko te granice, ali u granicama mogućeg “, zapisao je izdavač Radomir Uljarević.

“Objavljivanjem ova dva rukopisa odjednom, izdavač se rukovodio koincidencijom jer su rukopisi, pukim slučajem, pripremljeni za štampu ove godine, skoro istovremeno, premda bi se za roman s više prava moglo reći da je ležao 'u bunkeru', jer je prva vezija bila završena prije početka rada na pjesničkoj zbirci, a finalna tek pošto je 'Film u bunkeru' bio gotov”, navodi Uljarević.

Bonus video: