Za najtežu atletsku trku 179 prijava

Na 21. Podgoričkom maratonu, koji će biti održan u nedjelju, nastupiće 418 maratonaca i polumaratonaca iz 35 država, saopštila je Direkcija te manifestacije
0 komentar(a)
Olivera Jevtić, Foto: Novosti.rs
Olivera Jevtić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 23.10.2014. 12:47h

Na 21. Podgoričkom maratonu, koji će biti održan u nedjelju, nastupiće 418 maratonaca i polumaratonaca iz 35 država, saopštila je Direkcija te manifestacije. Navodi se da će, u obje konkurencije, polumaraton trčati 238, a maraton 179 takmičara. Maraton će ove godine biti održan 21. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguži i Tuzi. Start i cilj maratona biće na podgoričkom gradskom trgu. Trčaće se i polumaraton od Danilovgrada do Podgorice.

Predsjednik Organizacionog odbora Vladan Vučelić kazao je da su pripreme uspješno završene i da je sve spremno za održavanje tradicionalne manifestacije.

“Siguran sam da ćemo, uz pomoć gradskih opština Golubovci i Tuzi, prijatelja našeg maratona i profesionalnih timova različitih profila na pravi način odgovoriti zahtjevima manifestacije. Na osnovu prispjelih prijava do sada je prijavljeno 418 takmičara, pa će ovogodišnji maraton biti rekordan po broju maratonaca i polumaratonaca”, kazao je Vučelić na zvaničnoj promociji maratona.

On je podsjetio da se Podgorički maraton nalazi u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), kao i da staza ima međunarodni sertifikat. Prema njegovim riječima, član je i Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru.

“Puni smisao svakog maratona je da uključi što više građana koji rekreatoivno učestvuju na tim manifestacijama. Ukoliko se izuzmu učesnici osnovnih i srednjih škola naši građani nijesu dovoljno uključeni. Tu naviku moramo mijenjati ukoliko želimo da ispunimo onaj cilj sa kojim smo krenuli prije 21 godinu”, kazao je Vučelić.

Saopšteno je da će u okviru manifestacije biti održana Ekološka trka i Eko maraton, kao i trka zadovoljstva na pet hiljada metara za građane, pod geslom "Trčanjem do zdravlja". Navodi se da je do sada potvrđeno učešće 179 maratonaca i 239 polumaratonaca iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Etiopije, Japana, Kenije, Kine, Kosova, Mađarske, Makedonije, Maroka, Moldavije, Njemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Ukrajine, Finske, Francuske, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Švajcarske, Švedske, Španije i Škotske.

Direktor Direkcije maratona Miomir M. Mugoša saopštio je da je posljednji rok za prijavljivanje učesnika manifestacije 24. oktobar u ponoć i da će tada biti zaključene i startne liste. “Od elitnih maratonaca ističemo takmičare koje dovodi menadžer iz Austrije Ana Priler. To su kenijski maratonci Džozef Kiprotič Ngeanu iz Kenije sa rezultatom dva sata, osam minuta i deset sekundi, Silas Kiprotič Toek (2:09,27) i Džejkob Čezir Kupkorir (2:10,59. Kod žena favoriti su dvostruka pobjednica Podgoričkog maratona Ana Subotić iz Srbije, Kenijka Naomi Čipkorir Teiz (2:39,52) i rekorderka našeg maratona Olivera Jevtić”, kazao je Mugoša.

On je kazao da zbog povrede neće nastupiti Slađana Perunović, prošlogodišnja pobjednica maratona.

“Poseban problem za nastup elitnih maratonaca iz Afričkih zemalja predstavlja EBOLA koja je pogopdila taj kontinent i za čije građane važi uredba o zabrani ulaska na teritoriji mnogih zemalja Evropske unije, pa inaše države", rekao je Mugoša.

Saopšteno je da će na ovogodišnjem maratonu trčati i Drago Boroje iz Futoga i Drago Knežević iz Beograda, koji su jedini do sada istrčali svih 20 maratona. Nagradni fond iznosi 16.735 EUR, a pobjednicima najduže atletske discipline u obje konkurencije pripašće po dvije hiljade eura.

U okviru manifestacije biće održana prvenstva Crne Gore u maratonu i polumaratonu za muškarce i žene. Najbolji rezultat Podgoričkog maratona, dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine. U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jeftić (2:31,18) ostvaren 2009. godine. Prošle godine pobijedili su Kenijac Entoni Vabugu Vangeci i crnogorska atletičarka Slađana Perunović.

Najavljeno je da će gosti Atletskog saveza i Podgoričkog maratona biti potpredsjednik Evropske atletske federacije, Francuz Žan Gracija i predsjednik Balkanske atletske federacije Dobromir Karamarinov.

Start nedjeljnog maratona zakazan je za osam sati i 30 minuta.

Bonus video: