Žižić: U osnovi svakog oboljenja stoji neka greška u ishrani

Odavno je poznata izreka "ma ko bio otac neke bolesti, nepravilna ishrana joj je majka"
85 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2014. 11:24h

Prim. doktor Ljiljana Žižić za čitaoce "Vijesti" pojašnjava kako nas balansirana ishrana štiti od bolesti, šta sve doprinosi zdravlju našeg tijela, a govori i o eko i organskoj ishrani...

Što podrazumijeva balanisirana ishrana i u kojoj mjeri nas štiti od bolesti?

Balansirana ili uravnotežena ishrana podrazumjeva prvenstveno raznovrsnu ishranu.To zna i da u dnevnom obroku treba da bude prisutna bar po jedna namirnica iz svake od sedam osnovnih grupa koje se slikovito predstavljaju piramidom ishrane, a piramidu ishrane čine žitarice, mlijeko i mliječni proizvodi,meso, riba i jaja, voće, povrće i , u jako malim količinama, slatkiši, masti i ulja.

Količine izabranih namirnica su uskladjene sa individualnim potrebama, a te su potrebe različite zavisno od pola i starosti organizma, zdravstvenog stanja i energetske potrošnje,odnosno fizičke aktivnosti.

Ljiljana Žižić

Za dobro zdravlje se često pozivamo na latinsku maksimu 'U zdravom tijelu, zdrav duh'. Šta sve, zaista, doprinosi zdravlju našeg tijela?

Brojni su faktori koji doprinose o čuvanju zdravlja počevši od genetskih, preko faktora iz okoline, pa do navika koje jednim imenom zovemo zdravi stilovi života. Među njima navike u ishrani imaju veoma značajnu ulogu. Odavno je poznata izreka "ma ko bio otac neke bolesti, nepravilna ishrana joj je majka". I zaista, naučno je dokazano da u osnovi skoro svakog oboljenja stoji neka greška u ishrani.

U posljednje vrijeme se puno govori o eko i organskoj hrani, te da se treba kloniti genetski modifikovanih namirnica. Kakvo je Vaše mišljenje?

U potpunosti podržavam korišćenje organski proizvedene hrane u ishrani, a posebno u ishrani djece.Nijesam pristalica igranja sa prirodom kroz genetsku modifikaciju, a takođe smatram da se upotreba hemijskih preparata u proizvodnji i preradi hrane mora strogo kontrolisati.

Oktobar je Mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Što biste preporučili našim čitatetljkama?

Mjesec oktobar je i mjesec zdrave ishrane. Kada je ishrana u pitanju preporučila bih da češće koristimo u ishrani namirnice koje pripadaju protektivnoj hrani. U prvom redu to su integralna žita, nisko masni mliječni proizvodi, riba, svježe voće i povrće.U ovom periodu prednost dajem bundevi, mrkvi brokuli, naru, a umesto slatkiša preporučila bih orašaste plodove, ali u malim količinama.

Galerija

Galerija

Bonus video: