Festival u Baru: TV čini svijet ljepšim i ružnijim

Barski festival bilježi vidan pomak u programskom i umjetničkom segmentu
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2014. 06:31h

Uz direktan TV prenos, na platou Dvorca kralja Nikole u ponedjeljak veče svečano je otvoren XIX Internacionalni televizijski festival Bar 2014 (ITF) na kojem se do 25. oktobra za gran pri i nagrade po kategorijama bore 124 programa iz 57 zemalja. Glavnu TV smotru regiona otvorio je čuveni beogradski glumac, reditelj i producent Zoran Cvijanović koji je šalom na svoj račun predstavio prirodu televizije:

“Da čini stvari i svijet ljepšim ili ružnijim i dramatičnijim nego što on u stvari jeste”.

“Televizija je prerasla u jedan od najmoćnijih medija danas i ovdje, a na drugoj strani, sve je veći broj ljudi ne gleda televiziju, ali, za njenim sadržajima traga po drugim medijama, po sopstvenim potrebama i u skladu sa sopstvenim interesovanjima. Sve u svemu, idealan je trenutak za jedan televizijski festival”, naveo je pored ostalog Cvijanović.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i predsjednica Savjeta ITF Dragica Milić ukazala je na značaj ovog festivala sa aspekta crnogorske kulture, jer mu je 2009. dodijeljen status manifestacije od posebnog značaja “i ITF od tada bilježi vidan pomak u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, te u programskom i umjetničkom segmentu”.

“Namjera nam je da i ubuduće izgrađujemo ITF u pravcu prepoznatljivosti u zemlji, regionu i svijetu”, kazala je Milić.

Ističući da je odabir najboljih filmova bio izuzetno naporan posao, član selekcione komisije filmski kritičar i producent Dragan Petrović iz Srbije dodao je da hrabri što se na ITF-u može vidjeti ono što je rijetkost na komercijalnim televizijama širom svijeta, “novi izraz koji vraća vjeru u televiziju”. Povodom godine jubileja crnogorskih medija, 110 godina od emitovanja prvog radio-telegrafskog signala sa Volujice kod Bara i Balkana uopšte, te 70 i 50 godina od osnivanja Radija Crne Gore i Televizije Crne Gore, urednica kulturno- umjetničkog programa RTVCG i članica Savjeta ITF Jovanka Kovačević rekla je da će RTCG u čast jubileja pripremiti i u novembru emitovati emisije o istorijatu televizije i radija.

U programu otvaranja nastupili su sopran Aleksandra Vojvodić Jovović, gitaristi Darko Nikčević i Srđan Bulatović i pop- pjevačica Andrea Demirović. Takmičarske kategorije ITF su dokumentarni program, istraživački TV program, igrani dramski program, dramski i serijski program, dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma, dječji program, kratke TV forme- reklama, muzički video, eksperimentalni muzički video i kratki TV film.

O nagradama odlučuje žiri u sastavu reditelj iz Švedske i lanjski dobitnik Gran prija Nima Sarvestani, producent i scenarista iz Austrije Klaus Lintšhinger, reditelj iz Crne Gore Željko Sošić i Inti Šraj, glumica iz Slovenije. Koproducent TV festivala je RTVCG, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Opština Bar.

Galerija

Bonus video: