Kijevu rok od sedam dana da plati dug

Posljednja runda pregovora Moskve i Kijeva održana je u utorak u Briselu, ali nije postignut dogovor o tome da Rusija ponovo uspostavi isporuku gasa, koja je prekinuta u junu
0 komentar(a)
gasovod, Foto: Reuters
gasovod, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2014. 08:57h

Ukrajina ima rok od sedam dana da plati Rusiji dug za gas, saopštio je ruski ministar energetike, Aleksandar Novak.

On je kazao da će zastoj u isporuci energenata biti obustavljen samo ukoliko Moskva bude dobila sigurne garancije Kijeva da će dug biti isplaćen. Posljednja runda pregovora Moskve i Kijeva održana je u utorak u Briselu, ali nije postignut dogovor o tome da Rusija ponovo uspostavi isporuku gasa, koja je prekinuta u junu.

Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni u srijedu. Ruski predstavnici su optimistični po pitanju postizanja dogovora, ali takav stav ne dijele ukrajinski lideri.

Premijer Ukrajije Arsenij Jacenjuk rekao je da je skeptičan po pitanju uspostavljanja veza sa Rusijom, uz riječi da je to više politički, a ne ekonomski sukob. Predstavnici Rusije u utorak su tražili da Kijev navede na koji način će obezbijediti novac za plaćanje duga. Ukrajina je nedavno tražila kredit od EU u iznosu od dvije milijarde eura.

„Ako Ukrajinci imaju novac, dokumenti o nastavku isporuke gasa biće potpisani. Ako ne, sačekaćemo. Ako im Evropa da novac, gas će krenuti“, rekao je Novak.

Bonus video: