Za tri godine promijenio šest identiteta

Tokom skrivanja, koristio je dva lažna kosovska pasoša, ali i falsifikovani dokument sa šahovnicom, izdat u Hrvatsko
509 pregleda 46 komentar(a)
Safet Kalić, Foto: Interpol
Safet Kalić, Foto: Interpol
Ažurirano: 22.10.2014. 06:27h

Rožajac Safet Sajo Kalić (45), tokom trogodišnjeg skrivanja od hapšenja, promijenio je čak šest lažnih identiteta, saznaju “Vijesti” u vrhu Uprave policije.

Tokom skrivanja, koristio je dva lažna kosovska pasoša, ali i falsifikovani dokument sa šahovnicom, izdat u Hrvatskoj.

Kada je u ponedjeljak popodne uhapšen u Beču, kod sebe je imao kosovski pasoš na ime Rifata Murika (44) iz Lipljana.

Portparol Kriminalističko - obavještajne službe Austrije Mario Hejl, saopštio je “Vijestima” da su Kalića u ponedjeljak uhapsili agenti u popodnevnim časovima, na ulici u petom okrugu Beča.

Portparol austrijske policijske službe nije želio da odgovori sa kim je Kalić bio za vrijeme hapšenja, ali ni podatak odakle je i kada došao u prijestonicu Austrije. “Nemam komentar”, odgovorio je Hejl.

Portparol austrijske policije je za “Vijesti” naglasio da Kalić tokom hapšenja nije pružao nikakav otpor. “Sada se nalazi u zatvoru Josefstadt (u užem centru Beča)”, odgovorio je Hejl.

Odlučuje kad će biti izručen

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, kazao je da će od Kalića zavisiti hoće li biti odmah izručen ili će se na to čekati nakon završetka ekstradicionog postupka.

„Ukoliko se uhapšeni saglasi da pođe u državu koja ga potražuje, onda se ne treba slati formalna molba, što bi postupak učinilo kraćim“.

On je pojasnio da će o određivanju ekstradicionog pritvora najprije biti obaviješteno Ministarstvo pravde, koje će austrijskim kolegama poslati zamolnicu za izručenje. Poslije toga, rekao je, čeka se odluka Ministarstva pravde Austrije, pa će tek onda Interopol ući u proceduru ekstradicije.

Konjević je rekao da ne bi procjenjivao koliko bi mogao da traje postupak ekstradicije.

Pratili ga mjesecima

“Vijesti” saznaju da je crnogorska policija već nekoliko mjeseci locirala Kalića, a njegovo hapšenje brižljivo je planirano.

Policija je imala operativni podatak da će Kalić posjetiti Beč, ali su prije tog preko kanala Interpola provjerili na Kosovu da li je na ime Rifata Murika izdat falsifikovani pasoš.

Nakon provjere, bilo je jasno da je taj pasoš lažan i da će sa tim dokumentom Kalić otputovati u glavni grad Austrije. To je javljeno tamošnjoj policiji, nakon čega je on i uhapšen.

„U saradnji crnogorske i kosovske policije prethodno je potvrđen lažni identitet i kosovska dokumenta koja koristi Kalić, kako bi izbjegao hapšenje po međunarodnoj potjernici“, kazao je Konjević na konferenciji za novinare u Vladi.

Ministar MUP-a nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti” - da li policija zna čime se bavio, gdje se sve skrivao, ali i sa kim je u Crnoj Gori Kalić imao kontakte u protekle tri godine.

Prvi čovjek MUP-a naglasio je da u ovom trenutku ne može da saopšti ni iz koje zemlje je Kalić došao u Beč, jer je dogovor sa austrijskim vlastima da se za sada takvi podaci ne saopštavaju javnosti.

Tajming indikativan

Indikativno je da je Kalić uhapšen baš pred izricanje presude za pranje novca, zbog čega je bio u bjekstvu.

On sada u Beču može sačekati da vidi hoće li biti osuđen u bjelopoljskom Višem sudu, a potom nakon izručenja zatražiti i novo suđenje jer mu se do sada sudilo u odsustvu.

Potjernica za Kalićem raspisana je 4. avgusta 2011. godine nakon što je specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović krajem jula te godine uhapsila njegovog brata Mersudina Kalića i suprugu Aminu, zbog sumnje da su od 2005. do 2011. u Crnoj Gori oprali milione, koje su zaradili prodajom droge.

Pred kraj suđenja, optužnica je “olakšana” za nekih 700.000 eura - tužalac je najprije teretio Kaliće za pranje 8.500.000, da bi na kraju oni bili optuženi za pranje oko 7,8 miliona eura od droge.

Bonus video: