Podgorica: Korpe za otpad i rasvjeta na udaru vandala

Nedavno je zamijenjeno i popravljeno 18 korpica za odlaganje otpada u Ulici slobode i na Trgu Republike u iznosu od 4.700 eura"
88 pregleda 8 komentar(a)
Podgorica, Milenijum, Foto: Shutterstock
Podgorica, Milenijum, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2014. 14:49h

Iz preduzeća „Čistoća" su zbog krađe i uništenja imovine, od početka godine podnijeli pet prijava nadležnim institucijama, ali povratne informacije još uvijek nijesu dobili. Prijave su se, kako je objašnjeno, odnosile na potpuna ili djelimična otuđenja privremenih odlagališta, kao i oštećenja nastala na javnom toaletu u Kraljevom parku i stražarskom objektu na Mojanskom krstu. Procijenjena šteta nastala prilikom vandalskih postupaka počinilaca tih djela, kako je saopšteno, iznosi oko 3.600 eura. “U prethodnom periodu popravljali smo komunalnu opremu, oštećenu od nesavjesnih pojedinaca, a kao najznačajniju izdvajamo nedavnu zamjenu i opravku 18 korpica za odlaganje otpada u Ulici slobode i na Trgu Republike u iznosu od 4.700 eura", saopšteno je iz “Čistoće”. Od početka godine je, kako je saopšteno, zbog otuđenja ili oštećenja, zamijenjeno je ili ugrađeno 726 točkića za kontejnere u ukupnoj vrijednosti od 5.400 eura. Zbog nesavjesnih pojedinaca, štetu je imalo i Društvo “Komunalne usluge”, ali nijesu precizirali koliko su podnijeli prijava nadležnim organima. “Sve štete ... se uredno evidentiraju i procesuiraju prema nadležnim organima i službama. Po pozivu se uključujemo u postupcima pred nadležnim sudovima”, kazala je portparolka “Komunalnih usluga” Maja Vukčević. U 2013. i u prvoj polovini 2014. godine su, kako je istakla, uloženo je dosta novca za saniranje pričinjenih šteta zbog vandalskog ponašanja građana. “Ukupni troškovi koje smo po osnovu pričinjenih šteta imali za opravke javne rasvjete i svjetlosne signalizacije u 2013. godini iznosili su 74.000 eura, a ukupne štete u u prvih šest mjeseci 2014. iznose oko 39.000 eura", kazala je Vukčević.

Ona je istakla da su na meti vandala najčešće mostovi, parkovi i stambene četvrti, gdje se demoliraju ili kradu svjetiljke, razvodni ormari, kablovi. "Apelu jemo na sugrađane da ne uništavaju imovinu Glavnog grada objekte javne rasvjete i svjetlosne signalizacije, čime se narušava opšti izgled grada, a naročito dovodi u pitanje bezbjednost građana, te iziskuje izdvajanja velikih novčanih sredstava, što u konačnom dodatno opterećuje budžet Glavnog grada”, kazala je Vukčević. Iz “Zelenila”, takođe, nijesu naveli koliko su prijava podnijeli nadležnima zbog pretrpljene štete. “ U prethodnom periodu "Zelenilo" je ugradilo 85 klupa i osam rustik klupa. Zamijenjeno je 890 letvi na klupama, rekonstruisano 24 rama za klupe, popravljeno 12 dječijih ljuljaški, ofarbano 17 dječjih sprava, zamijenjeno 30 metara lanaca na dječjim spravama. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 24.000 eura”, saopšteno je iz “Zelenila”.Poklopce sa priključnih ploča kradu skoro svaki dan Vandali, kako je kazala Vukčevićeva, gotovo svakodnevno kradu poklopce sa priključnih ploča stubova javne rasvjete, "čime je prvenstveno ugrožena bezbjednost građana, a naročito male djece”.

“Postoji više kritičnih lokacija na kojima smo više puta rekonstruisali javnu rasvjetu, a to su park šuma Zlatica, park Pobrežje, Dječji park na Kruševcu, brdo Gorica, trim-staza 7bloši... Posebno ističemo uništavanje i otuđivanje opreme za javnu rasvjetu na mostu Milenijum i Blažovom u četiri navrata u toku protekle godine”, istakla je Vukčevićeva. Zbog toga je, kako je navela, rekonstruisana rasvjeta na mostovima Junion bridž, Gazeli, Ruskom pješačkom mostu i Tenkovskom mostu.

Bonus video: