MANS: Vlast nas prisluškuje, a sa Kalićem se veseli

Iz MANS-a navode da zbog "nezakonitog i u značajnom dijelu vjerovatno koruptivnog postupanja bezbjednosnih službi i tužilaštva", sudski postupak koji se vodi protiv Kalića i drugih lica moraće da počne ispočetka
437 pregleda 18 komentar(a)
Svadba Safeta Kalića, Zoran Lazović, Foto: Screenshot (YouTube)
Svadba Safeta Kalića, Zoran Lazović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.10.2014. 11:08h

Presuda koju je prije par dana donio Osnovni sud u Podgorici i kojom je utvrđeno da su da su bezbjednosne službe nezakonito i neustavno nadzirale internet komunkaciju MANS-a čime su povrijeđena prava ličnosti naših zaposlenih, još jedan je pokazatelj da je represija državnog aparata u Crnoj Gori godinama usmjeravan isključivo prema onima koji ukazuju i otkrivaju korupciju i organizovani kriminal, navodi se u saopštenju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Sud je nesporno utvrdio da je policija prekoračila zakonska ovlašćenja istraživanjem toga ko je javno ukazao i objelodanio da se na svadbi narko bosa Safeta Kalića vesele pripadnici bezbjednosnih službi. U tom smislu, na osnovu radnji koje su preduzimane prema MANS-u sud je utvrdio da postoji razumna vjerovatnoća da je internet komunikacija MANS-a bila pod stalnim nadzorom državnih službi, iako zaposleni u MANS-u nijesu bili pod istragom i protiv njih nije pokretan krivični postupak", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je iz provedenih dokaza sud utvrdio i da policija i državno tužilaštvo nezakonito kriju podatke koje su očigledno prikupljali o MANS-u, da ne postupaju ni po sudskim presudama kojima im se to nalaže i da zaposlene u MANS-u nijesu upoznali sa obimom preduzetih mjera i njihovom pravom sadržinom, u skladu sa zakonom.

"Podsjećamo da policija i državno tužilaštvo u kontinuitetu od maja 2010. godine primjenjuju nezakonite mjere prema MANS-u, počev od saslušanja rukovodećih lica u toj NVO Veselina Bajčete i Vanje Ćalović, pa sve do nezakonitog nadzora internet komunikacije MANS-a. Sva ta represija prema MANS-u bila je u zaštiti interesa do skoro odbjeglog narko bosa Safeta Kalića i njegovih pomagača iz redova državnih službenika".

U MANS-u su istakli da su državne službe svoju represiju trebale da usmjerile prema licima koja se sumnjiče za teška krivična djela i da su nadzirale komunikaciju Safeta Kalića i "državnih službenika koji su njegovi saučesnici, danas Kalića ne bi hapsile službe drugih država".

"Danas bi imali pravnosnažno okončan sudski postupak protiv njega i svih lica koja se sumnjiče da su sa njim krijumčarili narkotike, prali novac ili mu pomagali koruptivnom zloupotrebom službenih ovlašćenja. Umjesto toga, službenici bezbjednosnih službi su boravili kao gosti na svadbenom veselju Kalića, a zatim su represivni aparat nezakonito usmjerili prema onima koji su to objavili. Zato je ovaj "korektni momak" i poslovni saradnik vrha izvršne vlasti nesmetano napustio teritoriju Crne Gore, dok su oni koji su trebali da ga uhapse bili zauzeti nezakonitim nadzorom MANS-a".

Iz MANS-a navode da zbog tako "nezakonitog i u značajnom dijelu vjerovatno koruptivnog postupanja bezbjednosnih službi i tužilaštva", sudski postupak koji se vodi protiv Kalića i drugih lica moraće da počne ispočetka.

"MANS pozdravlja hapšenje Safeta Kalića i očekuje da će međunarodni pritisak usmjeren na borbu protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, u najskorije vrijeme, pored Kalića na optuženičku klupu dovesti i sve one državne službenike i visoke funkcionere izvršne vlasti koji su "poslovali" sa ovim "korektnim momkom" i omogućili mu da sve ove godine nesmetano razvija svoj "biznis" na teritoriji Crne Gore. Safet Kalić je samo jedan od korisnika takve vrste usluga aktuelnog režima, prije njega su to bili braća Šarić i Keljmendi, pa samo hapšenje lica koja su osumnjičena za šverc narkotika, pranje novca i druga teška krivična djela nije održivo rješenje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou".

"Za tako nešto će biti potrebno deinstalirati čitav sistem koji je uspostavljen u samom vrhu vlasti koji već decenijama servisira domaće i međunarodne kriminalce, i konačno raskinuti sve veze između vladajuće elite i organizovanog kriminala na šta nam već godinama u kontinuitetu ukazuje i Evropska komisija u svojim izvještajima", navodi se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: