Gladijatorska borba na Olimpiku

0 komentar(a)
Toti, Foto: Beta-AP
Toti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.10.2014. 10:22h

Bajern nije dolazio u Rim od novembra 2010. i sezone kada je Roma posljednji put igrala Ligu šampiona. Od tada, pa do večeras, u Vječnom gradu nije gostovao glamurozniji klub, niti glamurozniji trener od Pepa Gvardiole, koji je počekom 21. vijeka bio kratko i igrač„vučice”.

„Fudbalski Holivud stiže u Rim”, najavili su italijanski mediji večerašnji okršaj grupe E između Rimljana i bavarskog giganta na rasprodatom „Olimpiku”.

Ovaj duel je ujedno i derbi zasada najboljih timova u grupi - Bajern ima šest bodova, Roma dva manje pred vezane mečeve koje će isti rivali odigrati u 3. i 4. kolu.

Garsija: Ostajemo autsajderi

Roma je na startu deklasirala CSKA (5:1), potom i nadigrala Mančester siti u Engleskoj (kada je, međutim, osvojila samo bod), a Rudi Garsija zna formulu koja opušta njegov tim. Zato je i poslije te dvije fenomenalne partije ponovio priču sa žrijeba:

"Ostajemo autsajderi u Ligi šampiona! Znamo i protiv koga igramo, ali na „Olimpiku” nikada nismo bez šansi. Znam da imamo neke prednosti u odnosu na Bajern, vidjećemo da li će nam protivnik dozvoliti da ih iskoristimo", počeo je pres konferenciju francuski trener.

A nakon što je pojasnio da je za njega Gvardiola „jedan od najboljih”, Garsija se osvrnuo i na povratak Mehdija Benatije u Rim. Ovog puta u dresu Bajerna.

"Kakav je odnos Benatije i mene? Ovdje sam da pričam o mojim igračima, ne o fudbalerima Bajerna", jasan je bio Garsija.

Roma je jača za Danijelea de Rosija, koji se oporavio od povrede i odigrao duel protiv Kjeva u Seriji A.

"Protiv Bajerna je svaki rezultat osim poraza uspjeh, ali na „Olimpiku” nikada nismo igrali na remi. Uz našu publiku, sve je moguće - poručio je De Rosi.

Najjači Bajern?

Bajern bi, s druge strane, večeras trebalo da se suprotstavi vicešampionu Italije u vjerovatno najjačem sastavu koji je Gvardiola imao priliku da izvede ove sezone. Arjen Roben i Frank Riberi su se vratili poslije povrede, Robert Levandovski se odmorio protiv Verdera... Van tima su Bastijan Švajnštajger i Tijago Alkantara.

"Da bismo pobijedili u Rimu treba nam perfektna partija na oba dijela terena", rekao je Gvardiola, a onda izrazio divljene prema Franćesku Totiju.

"To što u 38. godini igra fudbal je samo od sebe nevjerovatno. A on to radi fenomenalno i u poznim igračkim godinama", istakao je Španac.

U istoj grupi, Mančester siti ide u Moskvu po pobjedu koja mu je neophodna ako tačno na polovini grupne faze želi da zadrži realne šanse za osminu finala.

„Građanima” će protiv CSKA posao biti olakšan, jer domaćin ne može da računa na podršku navijača koji su kažnjeni zbog incidenata u prvom kolu u Rimu.

"Ne volim kada se igra bez publike. Nema pobjednika u takvim utakmicama, ali sigurno da nam je lakše nego domaćinu. Međutim, moramo da se naviknemo na tu situaciju i da idemo na tri boda kako znamo i umijemo - rekao je menadžer Sitija Manuel Pelegrini.

Stevan Jovetić je najavljen na klupi, a u sastavu zbog povreda nema Samira Nasrija, Elijakima Mangale i Franka Lamparda.

Barselona dočekuje Ajaks, a u istoj grupi Pari Sen Žermen (opet bez Zlatana Ibrahimovića) ide na Kipar na megdan APOEL-u.

Parovi:

Grupa E

CSKA - Mančester siti (18 h)

Roma - Bajern (20.45)

Grupa F

APOEL - Pari Sen Žermen (20.45)

Barselona - Ajaks (20.45)

Grupa G

Čelzi - Maribor (20.45)

Šalke - Sporting (20.45)

Grupa H

BATE Borisov - Šahtjor (20.45)

Porto - Atletik Bilbao (20.45)

Bonus video: