Trijumf "Levijatana" u Londonu

Film je dobio i nagradu za najbolji scenario na 67. Kanskom festivlu i predstavljaće Rusku Federaciju u trci za Oskara
0 komentar(a)
Andrej Zvjagincev, Foto: Shutterstock.com
Andrej Zvjagincev, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.10.2014. 09:48h

Film ruskog režisera Andreja Zvjaginceva "Levijatan" pobjednik je 58. Londonskog filmskog festivala. Film predstavlja autorsku interpretaciju priče biblijskog Jakova, tragičnu satiru koja je ispričana na osnovu događaja u savremenoj Rusiji.

Film je dobio i nagradu za najbolji scenario na 67. Kanskom festivlu i predstavljaće Rusku Federaciju u trci za Oskara. Londonski film festival je u subotu dodijelio i nagradu autorima sirijskog dokumentarnog filma koji prikazuje krvavi građanski sukob u zemlji.

Film nosi naziv “Silvered Water, Syria Self-Portrait”, i predstavlja pogled na rat prepun brutalnosti koji je kreirao pariski režiser Osama Muhamed i Viam Simav Beirxan, učiteljica koje je snimala život u opkoljenom gradu Homsu.

Ukrajinski režiser Miroslav Slabošpitskij osvojio je nagradu za dramu “The Tribe” koja je predstavljena u školi za gluve i izvodi se u potpunosti na znakovnom jeziku, bez ikakvih titlova.

Glumica Samina Jabin Ahmed je proglašena za najbolju britansku glumicu stranog porijekla za svoju ulogu britansko-pakistanske tinejdžerke koja je u bijegu od svoje porodice, u filmu “Catch Me Daddy”.

Ovaj, 58. filmski festival je otvoren 8. oktobra prikazivanjem filma “The Imitation Game”, pričom o pričom o šifrantu iz vremena Drugog svjetskog rata koji se otrovao nakon što je optužen da je homoseksualac.

Benedikt Kamberbač, poznatiji kao Šerlok Holms, igra Alana Tjuringa, britanskog naučnika koji je uspio da napravi mašinu koja je čitala njemačke šifrovane poruke tokom Drugog svjetskog rata.

Pored Kamberbača, uloge su povjerene Kiri Najtli, Metjuu Gudu.” The Imitation Game” je režirao Morten Tildam. I dok su spuštene zavjese u Londonu, rimski filmski festival je u punom jeku.

Festivalska statistika kaže: od 1.463 filmova iz 78 zemalja, za zvaničnu selekciju odabran je 51, od kojih čak 24 u Rimu ima svjetsku premijeru. U ove cifre ne ulaze projekcije iz paralelnih programa. Samo u programu retrospektive i restauriranih filmskih kopija ima 22 filma.

Neki od njih, u autorskom su vlasništvu brazilskog scenariste, reditelja i producenta Valtera Saleša (1956, Oskar za „Centralna brazilska stanica”), kojem je rimski festival namijenio ovogodišnju nagradu "Marko Aurelije" za životno djelo. Saleš je stigao sa prijateljem, kineskim rediteljem Đija Žangkeom, kako bi upriličili svjetsku premijeru zajedničkog filma "Momak iz Fenjanga”.

Posebnu počast rimski festival priredio je kultnom japanskom reditelju Takašiju Miikeu. Zajedno sa glumcima Miike se na rimskom crvenom tepihu pojavio odjeven u tradicionalni japanski kostim, predstavljajući i svoj najnoviji film „Kao bogovi”, nakon čega mu je uručena nagrada „Maverick director” (slobodoumni, buntovni reditelj) sa likom Marka Aurelija.

Bred Pit i ratni film "Fury" za kraj festivala

Festival je zatvoren u nedjelju, novim filmom Breda Pita , “Fury ”. “Fury ” nudi brutalan prikaz borbe u Drugom svjetskom ratu, ali Pit kaže kako ga je snimanje filma učinilo boljim ocem.

Bred Pit

"Ova uloga je realna studija vođstva i učenja zapovijedanja poštovanjem i zbog nje sam bolji otac", rekao je Pit, koji u filmu glumi narednika koji komanduje posadom tenka šerman. U ostalim ulogama pojavljuju se Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Pena i Jon Bernthal.

Premijera filma “Fury” je bila prikladna završnica festivala koji dodjeljuje nagrade za filmove koji se bave temama korupcije, nasilja bandi, časnog ubijanja i rata.

Bonus video: