PMS - žena postaje ono što nije

Koliko smo puta čuli: “Pusti je, vidiš da je u PMS-u!” Čak 50% žena u generativnoj dobi pati od izraženog menstrualnog sindroma.
362 pregleda 0 komentar(a)
menstrualne tegobe, Foto: Shutterstock
menstrualne tegobe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2018. 19:13h

PMS se ne odnosi samo na izrazito kolebanje raspoloženja nego i na pojavu akni, migrena, vrtoglavice, nesvjestica, bolova u zglobovima, bolova u leđima, astmatskih ili alergijskih epizoda... Često se pojavljuju infekcije bešike, sinusitis, grlobolja, želja za slatkim ili slanim, naduven stomak te oticanje i bolnost grudi.

Kulminacija u perimenopauzi

Simptomi se mogu izmjenjivati, ali činjenica je da je PMS neugodno iskustvo za žene, koje se u danima pred menstruaciju pretvaraju u nešto što nisu, pa se čini kao da su izašle iz svojeg tijela. Žene koje su tokom svojih mladih godina imale izražen PMS, u perimenopauzi doživljavaju njegovu kulminaciju.

Perimenopauza je period kada mnogi brakovi dolaze u krizu, jer neregulisani hormoni zaista “odnose zdrav razum”. Istina je da iza izraženog PMS-a stoji hormonski poremećaj. Izostanak ovulacije dovodi do manjka progesterona u danima pred menstruaciju, a progesteron je zadužen za relaksaciju i pripremu tijela za trudnoću. Bez toga, u kombinaciji s deficitom nutrijenata, razvija se klinička slika predmenstrualnog sindroma, koji konvencionalna medicina tretira antidepresivima ili sedativima. U industrijski razvijenim zemljama svijeta “PMS pill” je uvriježen naziv za antidepresive, iako se stiče utisak da je to neki poseban preparat za liječenje predmenstrualnog sindroma. Budite oprezni! Svaka žena koja pati od PMS-a trebalo bi da nađe svoju kombinaciju koja će joj pomoći da stavi problem pod kontrolu. Isprobajte različite kombinacije, a najbolji put je korištenje vlastite intuicije, moćnog ženskog oružja.

Must have pravila u liječenju PMS-a

Žene koje pate od jakog PMS-a imaju neregulisan hormon stresa - kortizol. To znači da se sa stresom obračunavaju na pogrešan način. Bilo bi poželjno naučiti neku tehniku oslobađanja od stresa (joga, meditacija, duboko disanje) i praktikovati ih barem 15 min dnevno.

Prestanak pušenja

Ako žena pati od PMS-a i puši, mala je vjerovatnoća da će se ikada riješiti tog sindroma.

Redovna fizička aktivnost

Žene koje su fizički aktivne rjeđe pate od PMS-a.

Hormonska terapija

Kako je za pojavu PMS-a najzaslužniji nedostatak progesterona, suplementacija s bioidentičnim mikroniziranim progesteronom u obliku kreme ili gela znatno će pomoći u redukciji toga stanja.Neke su se žene trajno riješile sklonosti debljanju, bolje su spavale, bile smirenije i sl. Dnevna doza je 20-30 miligrama transdermalno unesenog progesterona, jednom ili dvaput dnevno.

Dodaci prehrani

Osim progesterona, savjetuje se uzimanje dodataka prehrani, koji su tijekom PMS-a najčešće deficitarni:

Magnezijum 2 x 200 mg dnevno, tokom cijelog ciklusa.

Cink - dnevna doza za obuzdavanje PMS-a je 30-50 mg dnevno. Može se uzimati tokom cijelog ciklusa ili samo u drugoj fazi.

Vitamin B6 - postoji povezanost između smanjenja simptoma PMS-a i unosa 100 mg B6 (piridoksina) dnevno.

Vitamin e - 400 IU dnevno.

Omega-3 masne kiseline - korisne u stabilizaciji produkcije proupalnih citokina, odgovornih za stanje PMS-a, koji je zapravo upala.

Laneno, ulje, konopljino ulje, riblje ulje - odaberite jedno od njih i to veliku kašiku biljnih ulja ili najmanje 2 grama ribljeg ulja.

Ulje noćurka - omega-6 masne kiseline, u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama.

Bonus video: