Kalić prilikom hapšenja nije pružao otpor

Safet Sajo Kalić uhapšen dan nakon rođendana, a u susret izricanju prvostepene presude u Višem sudu u Bijelom Polju
70 pregleda 0 komentar(a)
Safet Kalić, Foto: Boris Pejović
Safet Kalić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.10.2014. 11:17h

Austrijska policija potvrdila je da je u Beču uhapšen najtraženiji crnogorski bjegunac Safet Kalić (45).

Portparol Kriminalističke policije Mario Heil rekao je da je osumnjičeni uhapšen u ponedjeljak poslije podne i da nije pružao otpor hapšenju, prenosi radio Slobodna Evropa.

Dodatne detalje o hapšenju policija nije željela da saopšti.

Kalić je uhapšen nakon trogodišnjeg skrivanja.

Kalić je u Austriji uhapšen dan nakon što je napunio 45 godina, a izvori “Vijesti” iz MUP-a tvrde da hapšenje nije rezultat pregovora sa crnogorskim vlastima, već na osnovu crvene međunarodne Interpolove potjernice i informacija koje su iz Crne Gore proslijeđene vlastima u Beču.

“On je uhapšen u jednoj evropskoj državi nakon intenzivne i višegodišnje saradnje Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova i policijskih organizacija iz više država”, saopštio je MUP.

Tokom hapšenja utvrđeno je da je Kalić koristio lažni identitet, a od 2011. godine se zna da je jedan od više pasoša, koje je imao izdat u Hrvatskoj.

Kada će Kalić biti izručen u Crnu Goru, zavisi od toga hoće li se tome protiviti ili ne, i u prvoj varijanti može da potraje nedjeljama ako ne i mjesecima, rekli su pravni stručnjaci “Vijestima”.

Izricanje presude Kalićima planirano za 3. novembar

Branilac porodice Kalić, advokat Dragoljub Đukanović kazao je sinoć "Vijestima" da on i njegove kolege Velibor Marković i Borivoje Đukanović nijesu zvanično obavještene o hapšenju Kalića.

"Odbrana nije zvanično upoznata sa hapšenjem Safeta Kalića, niti ima podatak da je on uhapšen”, kazao je Đukanović.

Pregovori doveli do hapšenja?

U Rožajama se juče spekulisalo da je hapšenje u Austriji rezultat pregovora sa crnogorskim vlastima, ali njegov četvrti branilac, advokat Kasim Dizdarević, tvrdi da je to apsurdno.

“Od novinarke 'Vijesti' sam saznao da je Safet uhapšen. Isključujem mogućnost da je pregovarao sa vlastima. To je apsurdno. Ako odbrana sve vrijeme tvrdi da krivično djelo nije učinjeno, zašto bi bilo ko pregovarao na tu temu?", rekao je Dizdarević.

Kalić uhapšen na osnovu operativnih podataka, koji su iz Crne Gore poslati preko kanala Interpola

Advokat je naglasio da ga niko i od porodice Kalić još nije kontaktirao u vezi sa njegovim hapšenjem.

Potjernica za Safetom Kalićem raspisana je 4. avgusta 2011. godine nakon što su u Rožajama po nalogu specijalne tužiteljke Đurđine Nine Ivanović uhapšeni njegov brat Mersudin Kalić i supruga Amina.

Kalići su od tada na udaru Tužilaštva jer se vjeruje da su u Crnoj Gori od od 2005. do 2011. u legalne tokove ubacili oko 7,7 miliona eura, koje su zaradili od prodaje droge u Njemačkoj.

Poslije pravnog ping - ponga oko određivanja pritvora, počelo je suđenje Kalićima, koje je okončano početkom oktobra ove godine. Safetu se sudilo u odsustvu, a za početak novembra planirano je izricanje presude.

Za protekle tri godine njegovog skrivanja spekulisalo se da Kalić često mijenja identitete ali i mjesta boravka - od Njemačke do Turske...

Polovinom avgusta ove godine šef biroa Interpola Podgorica Dejan Đurović je kazao da mu je “policija za petama”, te da oko njegovog hapšenja razmjenjuju podatke sa brojnim policijama.

Đurović sinoć “Vijestima” nije želio da otkrije detalje hapšenja Kalića, pojašnjavajući da će se to znati danas na konferenciji za medije.

Stankovića policija nije obavijestila

Da nešto krupno ne štima na relaciji Uprava policije - Tužilaštvo govori i sinoćnji slučaj kada je za hapšenje najtraženijeg crnogorskog bjegunca vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saznao od novinara.

Nedavno izabtani VDT je kazao kasno sinoć “Vijestima” da ga niko, ni njega niti bilo koga iz Tužilaštva, nije obavijestio o hapšenju Rožajca Safeta Kalića i da je za to saznao nakon poziva novinara.

Ponovno suđenje ili puštanje na slobodu?

Nije jasno šta će biti sa postupkom protiv braće Kalić i Amine Kalić u bjelopoljskom Višem sudu, jer to zavisi od dužine i ishoda postupka Safetovog izručenja iz Austrije, koji treba da u roku od par sedmica pokrenu crnogorske sudske vlasti, a može trajati mjesecima.

“Izricanje presude koje je trebalo biti 21. oktobra ranije je odgođeno za 3. novembar, a ukoliko je činjenica da je Safet uhapšen tačna, to bi moglo ponovo da pomjeri izricanje presude. Naravno, to je samo mogućnost, jer ja ne mogu da znam kako će se sudija procesno postaviti prema ovoj činjenici, ukoliko je ona tačna”, rekao je branilac Kalića Dragoljub Đukanović.

Ako bi se odložilo izricanje presude, postupak bi se vjerovatno nastavio nakon izručenja Kalića.

U slučaju da se oslobađajuća presuda izrekne prije izručenja, iako ne bi bila pravosnažna, Kalić bi mogao biti pušten na slobodu iz austrijskog pritvora. Ako bi presuda bila osuđujuća, pravni stručnjaci kažu da Safet Kalić ima pravo na ponovno suđenje ako želi, jer mu je do sada suđeno u odsustvu. I izvor “Vijesti” iz Specijalnog tužilaštva smatra da će postupak protiv njega početi iznova, ali da će u tom slučaju vjerovatno ostati u pritvoru...

„Kalić je uhapšen po potjernici Višeg suda, a po njegovom privođenju, sud će obavijestiti Specijalno tužilaštvo, koje će podnijeti predlog za određivanje pritvora, iako mjera traje od ranije“, kazao je izvor.

Bos sa sjevera

Safet Kalić u policijskim dosijeima slovi za ključnog čovjeka narko - mafije na sjevernoj ruti krijumčarenja heroina, koja prolazi kroz Crnu Goru. Ipak, nikada nije bio i formalno osumnjičen za trgovinu drogom, dok je njegov brat zbog toga osuđen u Njemačkoj 1999. godine, a ta presuda je i jedan od temelja optužnice po kojoj im se sudi u Bijelom Polju.

Kalići su optuženi da su od 2006. do 2011. godine Crnogorskoj komercijalnoj banci, filijali u Rožajama, uplatili više od osam miliona "prljavog novca" za rate za kredit, koji je od ove banke dobilo preduzeće "Daut & Daut". Optuženi su da su prali novac stečen od prodaje heroina i preko porodičnih firmi "Tajson", "Turjak", "M-petrol" i "Kristal".

I pored toga što su ga srpske vlasti više od decenije pominjale kao važnu kariku na heroinskim rutama on je u rodnoj Crnoj Gori važio za uglednog biznismena, trgovca, hotelijera...

Kada je Kalić prije nekoliko godina otvorio hotel u Rožajama, čestitke su mu stigle i od predsednika Filipa Vujanovića, a hotel je uz riječi hvale za tu investiciju otvorio tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić.

Taj hotel, kao i ostala imovina Kalića vrijedna 28 miliona eura, privremeno je oduzeta u okviru finansijske istrage i nalazi se pod patronatom Uprave za imovinu.

I pored dvije licitacije niko se nije javio na oglas za iznajmljivanje imovine Kalića.

Zahtjevom specijalnog tužioca njima je privremeno oduzet hotel „Šajk" i „Rožaje", kafe bar "Tajson", benzinske pumpe „М Petrol", zemljište, stanovi, automobili, akcije i novac.

U zahtjevu se navodi da su od Kalića privremeno oduzeti stanovi na Svetom Stefanu - 92 m2 i u Podgorici - 192 kvadrata, kao i parcele u Rožajama od 62 m2 i 1343 kvadrata i 35.471 m2 u mjestu

Koljeno a i automobil „mercedes 320". Njegov brat Mersudin privremeno je ostao bez „hamera „H2V-86 OL "i "rendž rovera" 4,6HSE i BMWX-6.

I Amina ostala bez džipa

Safetova supruga Amina ostala je do daljnjeg bez "kombija VW multivan T5 2.5 TDI", bijelog "land rovera" tipa "rejndž rover sport 3.6 V8TD" i ,,audija A6".

U okviru zahtjeva za prošireno oduzimanje imovine specijalni tužilac je tražio i da se privremeno oduzme imovina koja se vodi na majku Safeta i Mersudina Kalića - Sadiku. Privremeno je oduzeta i imovina Safetove i Mersudinove sestre Mersade Šabotić - stan u podgoričkom naselju Momišići od 86m2, "land rover", i „golf 1.9 TDI". Njen muž, odnosno zet Kalića Ernest Šabotić ostao je bez ,,VW pheaton" 5.0 V10.

Njihova firma "Tajson" ima zemljište u Rožajama od 3.675 m2 i nepokretnosti - hotel "Rožaje" od 2.308 kvadrata izgrađen na zemljištu površine 741 m2.

Privremeno je oduzeta i imovina rožajskog preduzeća „Turjak" čiji je vlasnik od 94,58 odsto akcija „М Petrol" DOO Rožaje, a osnivač sestra Mersada.

Njihova firma "Kristal" ima zemljište od 11.451 m2. Na spisku Kalićeve imovine su i privredna zgrada od 413 m2, "Shop centar", "Restoran", "Auto perionica" i „Auto kozmetika", ali i brojni automobili, autobusi, parkovi...

Bonus video: