EVROPSKI PROSJEK

Dijabetes ima pet do deset odsto građana Crne Gore

Ministarstvo zdravlja, da bi se na vrijeme spriječio nastanak diabetes mellitusa, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, sprovodi Skrining njegovog ranog otkrivanja, kojim će biti obuhvaćene osobe sa rizikom
86 pregleda 0 komentar(a)
dijabetes, mjerenje nivoa šećera u krvi, Foto: Shutterstock
dijabetes, mjerenje nivoa šećera u krvi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.10.2014. 11:48h

Crna Gora se po obolijevanju od dijabetesa uklapa u evropski prosjek, što znači da pet do deset odsto populacije ima tu bolest ili neki vid poremećaja regulacije šećera, kazao je minister zdravlja Miodrag Radunović.

To, kako je naveo, nameće potrebu uključivanja svih segmenata zdravstvenog sistema, i što je važnije, osmišljavanje programa prevencije pojave i širenja bolesti.

Radunović je na promociji brošure "Dijabetes", koju je pripremio Dom zdravlja Danilovgrad, rekao da prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije učestalost šećerne bolesti za starosnu grupu od 20 do 79 godina iznosi do šest odsto, a u Evropi 8,4 odsto.

On je kazao da je Dom zdravlja Danilovgrad pravi primjer dobro organizovane zdravstvene ustanove, koja prati sve tokove iz oblasti medicine i uspješno sprovodi sve projekte osmišljene u zdravstvu.

"Edukativna brošura Doma zdravlja Danilovgrad, dvanaesta po redu, posvećena je dijabetesu, najmasovnijoj hroničnoj nezaraznoj bolesti, koju s razlogom možemo nazvati pošast savremenog doba", naveo je Radunović.

On je kazao da oko deset odsto svih dijabetičara ima tip 1 bolesti.

"Oko polovina svih ostalih slučajeva novonastalog tipa 1 je kod mladih adolescenata. Oko 85 do 90 odsto svih dijabetičara u razvijenim zemljama ima tip 2 bolesti, koji može biti asimptomatski duži niz godina, a dijagnoza se obično postavlja nakon 40. godine", rekao je Radunović.

Miodrag Radunović

On je podsjetio da je dijabetes tip 2 nasljedan, i da je najvažniji doprinoseći faktor način života. "Prevalencija tipa 2 dijabetesa je u dramatičnom porastu", upozorio je Radunović.

On je ukazao da je Ministarstvo u cilju efikasnije primjene mjera i programa za unaprjeđenje zdravlja populacije oboljele od dijabetesa 2012. godine donijelo Nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite lica sa šećernom bolešću.

Ministarstvo zdravlja, da bi se na vrijeme spriječio nastanak diabetes mellitusa, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, sprovodi Skrining njegovog ranog otkrivanja, kojim će biti obuhvaćene osobe sa rizikom – gojazne i one sa pozitivnom porodičnom anamnezom o postojanju diabetes mellitusa, svih uzrasta.

"Adekvatnim mjerama primarne prevencije i šećerna bolest se može izbjeći, a u prilog tome govori i činjenica da je veći dio sistema primarne zdravstvene zaštite stručno, tehnološki i organizaciono osposobljen", zaključio je Radunović.

Direktorica Doma zdravlja Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da se adekvatnim mjerama primarne prevencije i šećerna bolest može izbjeći, i da u prilog tome govori i činjenica da je veći dio sistema primarne zdravstvene zaštite u tom smislu stručno, tehnološki i organizaciono osposobljen.

Zorica Kovačević

"Brošura Dijabetes pruža osnovne informacije o šećernoj bolesti, koje će pomoći u liječenju, ali i u sprečavanju nastanka ovog oboljenja, unapređenju zdravstvene zaštite i zdravlja cjelokupne populacije", rekla je ona.

Kovačević je kazala da su preventivni programi danilovgradskog Doma zdravlja prepoznati od nadležnih zdravstvenih institucija, u prvom redu Ministarstva zdravlja i poslužili kao osnova za izradu nacionolanih strategija za prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, koje sve više uzimaju danak i u Crnoj Gori i u svijetu.

Preporučujemo za Vas