Advokat tražio ukidanje presude Damiru Mandiću

Branioci se pozvali na zaključke Ustavnog suda tvrdeći da se mora ukinuti i osuđujuća presuda Višeg suda u Podgorici
13 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2014. 06:56h

Advokat Velibor Marković, branilac Damira Mandića, optuženog za ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića, predložio je na sjednici vijeća Apelacionog suda da se ukine presuda Višeg suda u Podgorici od 27. aprila 2009. kojom je bivši karatista osuđen na 30 godina zatvora, ali i da mu se ukine pritvor.

Sjednicom vijeća je predsjedavao sudija Milić Međedović, dok je sudija Seka Piletić izvjestilac u ovom predmetu, pročitala najvažnije djelove presude Ustavnog suda od 23. jula 2014. kojima su ukinute presude Vrhovnog suda i Apelacionog suda.

Advokat Marković je podsjetio na odluku Ustavnog suda kojom su ukinute presude Vrhovnog suda i Apelacionog suda, i istakao da nije ukinuta i osuđujuća presuda Višeg suda u Podgorici, iako je Ustavni sud u njoj konstatovao da su počinjene “bitne povrede odredbi krivičnog postupka”.

"Odbrana smatra da Apelacioni sud nije po zakonu ovlašćen da otklanja povrede, koje je počinio prvostepeni Viši sud, tako što će otvoriti glavni pretres. Prema ZKP-u mogućnost otvaranja glavnog pretresa postoji samo ako je potrebno da se zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja izvedu novi dokazi ili ako je presuda dva puta ukidana, a to ovdje nije slučaj. Kod počinjene bitne povrede postupka od prvostepenog suda obavezno dolazi do ukidanja. Uostalom, iz obrazloženja odluke Ustavnog suda jasno proizlazi da su apsolutno bitne povrede počinjene pred Višim sudom, a Apelacioni i Vrhovni sud su samo prešli preko toga”, naveo je Marković.

On je podsjetio da je Ustavni sud zaključio da je dopunski nalaz vještačenja iz Visbadena veoma bitan za ovaj predmet, ali je Viši sud u Podgorici 16. aprila 2009. odbio predlog odbrane da se neposredno ili video linkom sasluša predstavnik iz Visbadena.

Ustavni sud je utvrdio da je odbijanje Višeg suda dokaznih predloga odbrane na suđenju od 16. aprila 2009. da se putem video linka ili nesporedno u sudu sasluša vještak Saveznog kriminalističkog ureda iz Visabadena, nije bilo u skladu “s jednakošću oružja”, kao jednom od zahtjeva koncepta pravičnog suđenja, jer naredba o dopuni vještačenja odbrani nije ni dostavljena.

Kako je Ustavni sud utvrdio povredu prava na pravično suđenje Damiru Mandiću.

Bonus video: