Orkestar Titanik, priča o nama koji smo se spakovali za Brisel, ali kofere nismo provjetrili

423 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2014. 07:23h

Kolašinsko amatersko pozorište (KLAP) 22. oktobra kreće na turneju sa predstavom "Orkestar Titanik" koju je po tekstu Hrista Bojčeva režirao Zoran Rakočević.

Turneja će obuhvatiti Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju. Za četiri dana biće izvedena četiri igranja. Kolašinski glumci su pozvani na tri festivala: Andrićevi dani u Travniku, Festival alternativnog teatra u Šidu ina Međunarodni festival kazališnog stvaralaštva u Belom Manastiru.

"Direktor Kulturnog centra Gradiška izrazio je želju da igramo predstavu i kod njih, tako da ćemo biti njihovi gosti 23. oktobra. U šidu smo 24, a 25. u Belom Manastiru. Kao i uvijek imamo problema sa finansijama, nadamo se da ćemo uspjeti da obezbijedimo osnovna sredstva (prevoz članova ansambla i scenografije). Karakteristično za ovu predstavu je što je igrana više u regionu nego u našoj zemlji. U regionu smo predstavu izveli 20 puta, u Crnoj Gori tek par", kažu u KLAP.

"Orkestar Titanik" je predstava koja je pobjeđivala na Festivalu dramskih amatera Crne Gore i jedina predstava iz Crne Gore koja je pobijedila na Repassage festu koji je održan na Ubu. Osim tih, osvojila je i nagrade za najbolju režiju i najbolju scenografiju. Za ulogu Doka Rakočević je dobio i Gulinu plaketu.

U predstavi igraju Nikola Šćepanović, Jovan Braco Popović, Anja Drašković, Rakočević i Djordjije Tatić.

"Orkestar Titanik" je, kaže reditelj, priča koja lako može biti i o "našim društvanim tranzicijama, o našim integracijama u nedogled, o uslovima koje ne želimo, a koje treba da ispunimo..."

"To je priča o kolektivnim nadama, o našem dubokom nezadovoljstvu nama, njima i svima. O našem vozu koji se ne zaustavlja na našoj stanici, o nama koji smo se spakovali za Brisel, ali kofere nijesmo provjetrili, puni su buđi i smeća koje nijesmo istresli još od onda, kad smo posljednji put, devedesetih... Nekad i shvatimo da je dio priče bio samo san. Dio priče je stvaran, pa smo opet zaspali, tako da više i ne znamo šta je proizvod naše mašte, šta nam se učinilo, a šta smo stvarno uradili…“

Galerija

Bonus video: