Ljekoviti crvi se vraćaju u medicinu

U medicinske svrhe pijavice se mogu uzimati sa farme ili direktno iz prirode
515 pregleda 3 komentar(a)
pijavice, Foto: Shutterstock.com
pijavice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.10.2014. 06:23h

Korišćenje pijavica u medicinske svrhe, hirudoterapija, ponovo se na velika vrata vratilo u bolnice, apoteke i kozmetičke salone. Na zapadu, Rusiji, ali i zemljama u okruženju, niču farme pijavica.

Zbog predrasuda i urođene averzije prema tim životinjama, u Crnoj Gori se o tome skoro ništa ne zna, a prvi pokušaj da se o tome razgovara i u Crnoj Gori, bio je međunarodni simpozijum održan prošle sedmice u Tivtu, na kojem su učestvovali vodeći svjetski specijalisti za pijavice.

"U Srbiji i Hrvatskoj već postoje farme pijavica, koje se izvoze u Evropsku uniju, dok u mnogim zemljama mogu da se kupe u apoteci. U Njemačkoj, na primjer, apotekari svake godine prodaju oko 300.000 pijavica, a Ministarstvo zdravlja Rusije je priznalo hirudoterapiju kao zvaničnu medicinsku metodu liječenja”, kazao je “Vijestima” rukovodilac studijskog programa Biologija na Prirodno-matematičkom fakultetu Vladimir Pešić.

O ljekovitim osobinama pijavice ljudi znaju već hiljadama godina. Prve radove o hirudoterapiji su napisali Hipokrat, Galen, Avicena... Osim u tretiranju različitih bolesti, pijavice su se koristile i u kozmetici.

Zanimljiv je podatak da su dvorske dame u Rusiji prije bala stavljale pijavice iznad ušne školjke, poslije čega bi njihovi obrazi bili rumeni, a one bile pune energije. U pedesetim godinama prošlog vijeka korišćenje pijavica se smanjilo, da bi se posljednjih decenija sve više aktuelizovalo.

"U apotekama u Evropi komplet od tri pijavice prodaje se po cijeni od 20 do 30 eura, a farme prodaju pijavice po pet eura po jedinki. Pijavice su veoma interesantna grupa organizama. Vrlo su korisne za životnu sredinu i dobar su indikator kvaliteta vode”, kazao je Pešić.

On je rekao da od oko hiljadu vrsta pijavica, u medicini se koristi četiri ili pet vrsta iz roda hirudo.

“Uglavnom su to takozvana mađarska pijavica ili hirudo verbana i, veoma rijetka, standardna medicinska pijavica hirudo medicinalis, koje u Crnoj Gori praktično nema”, kazao je Pešić. U medicinske svrhe pijavice se mogu uzimati sa farme ili direktno iz prirode.

“Uzimanje iz prirode se uglavnom ne preporučuje. Pijavice mogu biti i zalihe patogena i izazvati neka oboljenja. Ako ih već uzimate iz prirode, onda treba da joj najmanje šest mjeseci ne dajete ništa, da bi bila gladna i na taj način se očistila od mogućih patogena, pa tek onda da je stavite na sebe. Pijavice u apotekama uglavnom su odgajane u laboratorijama i znate da su sigurne”, kazao je Pešić.

Vladimir Pešić

U Crnoj Gori, prema njegovim riječima, skoro da se o tome ništa ne zna.

“Do sada nije bilo nekog interesovanja. Mi uglavnom imamo averziju prema nekim organizmima, kao što pijavice ili zmije, tako da mi nije poznato je ikada korišćena, mada se znalo da su pijavice korisne”, kazao je Pešić.

Na pitanje da li je i sam stavljao na sebe pijavice, on je odgovorio da jeste i to samo jednom.

"To je potpuno bezbolno i bezopasno. Pijavice imaju takve kombinacije enzima da djeluju kao anestetici i analgetici. Može samo da vam se učini estetski ružno”, kazao je Pešić.

Liječe hemoroide i rastvaraju trombove, sprečavaju infarkt

Pijavica je crv koji se hrani krvlju. U ustima ima tri vilice sa zubićima pomoću kojih siječe kožu, sisa krv i ubrizgava u krv čovjeka sa svojom pljuvačkom ogromnu količinu biološki aktivnih supstanci, a ukupno ima oko 100 fermenata koji pozitivno utiču na ukupni oporavak organizma.

Uz pomoć pijavica se tretiraju upala žučne kese, problemi sa cirkulacijom, hemoroidima, proširenim venama, sprečava infarkt, rastvara trombove u organizmu, smanjuju bore.

U zoni koju odredi ljekar pijavica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku, priljepljuje se baš na to mjesto i ubrizgava u krv jedinstven kompleks fermenata. Istraživanja su pokazala da se poslije tri-četiri mjeseca terapija pijavicama normalizuje menstrualni ciklus, nestaju ciste, normalizuje se metabolizam, poboljšava rast kose i zaustavlja osteoporoza. Kod muškaraca znatno se poboljšava funkcija prostate, povećava se erektivna funkcija i opšte zdravstveno stanje pacijenata.

Fermenti djeluju u organizmu još najmanje šest mjeseci nakon liječenja. Tretman traje 40 minuta, i kada se zasiti, pijavica sama otpada s kože.

Nova vrsta u Skadarskom jezeru

Pešić, koji je pronašao pet novih vrsta pijavica u Iranu, Turskoj, BiH i Crnoj Gori, kaže da je CG pravi eldorado za istraživanje vodne faune.

"Ono što je posebno bitno je da je naše stanje populacije pijavica odlično očuvano. Nalaze se uglavnom u močvarnim područjima, zatim gdje god postoji planinsko jezero ili bara. Prije četiri godine za nauku smo opisali novu vrstu. To je jedna od najvećih u Evropi i veoma neobična. Pronađena je u kanjonu Tare. Ona kao mlada ima osam do devet očiju, a kako postaje starija smanjuje se broj očiju. Poznato je da su velike pijavice bez očiju, iako žive u površinskim vodama. Ove godine vjerovatno imamo i još jednu novu vrstu iz Skadarskog jezera i ona je u fazi opisivanja”.

Bonus video: