Romani Le Klezioa: Mitovi i priča iz kolonije

"Karantin" i "Tragalac za zlatom", francuskog nobelovca objavljeni u izdanju "Čarobne knjige"
222 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2014. 18:11h

„Karantin“ i „Tragalac za zlatom“, dva romana francuskog nobelovca Žan-Mari Gistava Le Klezioa objavljena su u izdanju beogradske „Čarobne knjige“. Riječ je o višeslojnim i veoma važnim knjigama iz Le Klezioovog opusa. „Karantin“ (prevod Melita Logo Milutinović) je priča o dva brata, Žaku i Leonu, koji krajem devetnaestog vijeka putuju brodom iz Francuske na Mauricijus da upoznaju svoju porodicu. Na brodu su i dva bolesnika, ali niko i ne sluti da će zbog njih svi morati u karantin, na Ravno ostrvo u blizini Mauricijusa. Na ostrvu zatiču veliku grupu imigranata Indijaca koji obrađuju zemlju. Formira se karantinsko selo za Evropljane, ali miješanje sa Indijcima je neizbježno. Rastrzani su između zadovoljavanja svakodnevnih potreba pronalaženja hrane, pokušaja da ostvare kontakt s vlastima Mauricijusa i teških prilika sa Indijcima, ali napetost zbog pitanja ko će preživjeti smrtonosnu zarazu unosi pravu dramatiku, jer će opaka bolest zahvatiti sve u karantinu... Ova višeslojna i zanimljiva priča puna je upečatljivih likova, od kojih svaki doživljava različit preobražaj koji će dugoročno uticati na njegov život. S jedne strane je Leon, čija će tumaranja između domorodaca i karantina otvoriti pitanja etničke i duhovne pripadnosti. S druge strane je Žak, ljekar, koji se, radeći u karantinu, sreće sa istinskim etičkim izazovima svog životnog poziva. Prisutan je i specifičan eros poetike Le Klezioa, koji nam prenosi mirise i boje Mauricijusa i Afrike. „Tragalac za zlatom“ je prije svega pustolovni roman, ali i divna priča o velikim mitovima ukorijenjenim u kolonijalno iskustvo Evropljana. Lirski kombinujući elemente Robinsona Krusoa i Indijane Džounsa, Le Klezio demonstrira svoj savršen stil. Ova staromodna avantura tako na kraju ipak ima postmodernistički ukus. „Tragalac za zlatom“ je objavljen 1985. kod Galimara. Le Klezio čitaoce ovim romanom vodi od ostrva Mauricijusa do bojnih polja Francuske i Belgije u toku Prvog svjetskog rata. I vraća nas potom na polja šećerne trske gdje rat nikada ne prestaje.

Aleksis, junak ovog romana, ima samo osam godina i zauzet je tumaranjem po ostrvu sa sestrom Lori kada njegov otac doživljava bankrot. Međutim, Aleksis gradi sumanut san: da nađe piratsko zlato, zakopano na ostrvu Rodrigez. Kao tinejdžer, Aleksis se ukrcava na brod i kreće u potragu za zlatom, što je beznadežno očajnički postupak. Samo duboka ljubav prema mladoj mulatkinji Umi olakšava njegovu usamljenost. Zatim počinje rat, koji provodi u britanskoj vojsci u Francuskoj, da bi se 1922. vratio na Mauricijus. Tu se pridružuje Lori u posljednjem oproštaju od njihove majke. Aleksisu je bilo potrebno trideset godina da shvati da blago leži u njemu samom, u ljubavi i želji za životom, u ljepoti svijeta koji ga okružuje. Zlato nepoznatog pirata, za kojim traga Aleksis, nije pronađeno, ali je putovanjem na palubi lađe „Zeta“, posmatranjem nebeskog svoda koji u zvijezdi Argo odražava put galije Argonauta, drevnih tragalaca za zlatnim runom, otkriveno blago poezije, ljubavi oličene u djevojci Umi, kao i golemo prostranstvo mora gdje je čovjek uvijek slobodan.

„Tragalac za zlatom“ (prevod Mirjana Vukmirović) je lirski ležeran roman, pun nagovještaja i odjeka. Ova priča posjeduje ljepotu i moć, a zatim i kraj koji nas iznenađuje i proganja svojom pustoši... Žan-Mari Gistav Le Klezio (Nica, 1940) je francusko-mauricijuski pisac. Vodi porijeklo od jedne bretonske porodice koja je u XVIII vijeku emigrirala na ostrvo Mauricijus, gdje se upravo odvija radnja romana „Tragalac za zlatom“. Le Klezio je napisao više od četrdeset romana. Svoj prvi roman „Parnica“ objavio je krajem 1963. godine i za njega dobio nagradu „Renodo“. Do sada su mu djela objavljena u tridesetak knjiga, a najpoznatija su: „Potop“, „Rat“, „Ka ledenim bregovima“, „Meksički san ili prekinuta misao“, „Ljudi oblaka“, „Zlatna ribica“, „Afrikanac “, „Tužbalica o gladi“, „Pustinja“. Piše i za djecu, a često su mu te priče objavljivane u izborima pripovijedaka za odrasle, kao na primjer, „Dječak koji je volio more“ u antologiji „Ostrvo na dva mora“. Dobitnik je gotovo svih francuskih i brojnih međunarodnih nagrada za književnost. Među njima je najvažnija Nobelova nagrada, koju je dobio 2008. godine. poslije dugogodišnjeg stranstvovanja. Le Klezio najduže u toku godine boravi na granici Meksika.

Galerija

Bonus video: