Čajevi protiv PMS-a: Virak, hajdučka trava, cimet...

Dobra mješavina čajeva može biti najbolji spasilac da pomogne...
392 pregleda 0 komentar(a)
PMS, Foto: Shutterstock
PMS, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2014. 13:40h

Zaboravite na trčanje do apoteke i skupljanje na krevetu kada vas pogodi PMS i menstrualni grčevi. Dobra mješavina čajeva može biti najbolji spasilac da pomogne.

Među biljkama koje se upotrebljavaju u ovu svrhu obično se pominju: metvica, kamilica, žalfija, origano, kukuruzna svila, zeleni čaj, listovi maline, ali i đumbir, bosiljak i cimet. Ali tu su i: kopriva, lucerka, vrkuta, ...

Za blaže bolove Ukoliko nemate problema sa želucem možete piti čaj od metvice, ali i na dnevnoj bazi jednu do dvije šolje čaja od lista maline, origana ili đumbira. A kada vam dosade čajevi probajte sa šoljom toplog mlijeka pomešanom sa pola kašičice cimeta ili muskatnog oraščića ujutro i naveče. Pijte što više tečnosti, stavljajte tople obloge na stomak, pripremite toplu opuštajuću kupku, vj ežbajte redovno i izbjegavajte masnu hranu. Pomiješajte po % šolje (od 200 ml) suvih listova koprive i lucerke, po pola šolje listova maline i vrkute (virka, koji se smatra najboljom za menstrualne bolove) i 1 šolju listova mente. Mješavinu čuvajte na suvom mjestu u velikoj, dobro zatvorenoj, staklenki. Čaj pravite tako što 1 kašiku ove mješavine prelijete sa kipućom vodom i ostavite poklopljeno 5 minuta. Posle procijedite i pijete toplo ili ohlađeno. Možete napraviti i veće količine, pa piti tokom dana (do 2 šolje na dan).

Protiv jakih bolova Napravite čisti čaj od virka kašičicu suve biljke preliti sa šoljom vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Pijte dvije šoljice na dan laganim gutljajima i riješićete probleme menstrualnih grčeva. (Bitno je istaći da ga ne bi smjele uzimati osobe koje imaju probleme sa žuči ili koje boluju od gastroenteroloških bolesti).Starinski recept Evo i kako se priprema: napunite flašu od 1 litre jednakim djelovima biljaka: macine trave (očjanica) svež list, matičnjak, majčina dušica i kopar.Preko ove mješavine biljaka u flašu usuti kvalitetniju domaću rakiju, zatvoriti i ostaviti da stoji na tamnom i hladnom mjestu 15 dana. Procediti i čuvati u bočicama. Konzumirajte najviše 1 rakijsku čašicu ove tinkture dnevno.

Bonus video: