Koliki je rizik da se tokom leta zarazimo ebolom?

56 pregleda 0 komentar(a)
Airbus, avion, Foto: Shutterstock
Airbus, avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2014. 06:44h

Putnici s leta kojim je putovala oboljela medicinska sestra u strahu su od zaraze. Ljekari kažu da nema mjesta panici.

Epidemija ebole izazvala je strah među avionskim putnicima, maske preko lica redovan su prizor, a jedna žena uočena je na aerodromu u zaštitnom odijelu, piše Blic.

Dodatni strah stvorila je medicinska sestra Amber Vinson, druga zaražena osoba na tlu SAD, koja je putovala od Klivlenda do Dalasa na letu 1143. Histerija se pojačala kada su iz američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti tražili da obave razgovore sa ostalih 132 putnika i automatski se nametnulo pitanje koliko su oni imali šanse da se zaraze? Iz avio-kompanije „Frontier Airlines“ su nakon saznanja da je u njihovom avionu letjela Vinsonova nekoliko puta dezinfikovali letjelicu. Dvije škole su čak i obustavile nastavu jer je jedan od profesora bio na letu 1143.

"Vjerujem da su putnici veoma zabrinuti, ali rizik od zaraze skoro da je nula. U pitanju nije virus koji se prenosi vazduhom, tako da putnici koji udišu isti vazduh kao i oboljeli nisu pod rizikom da se zaraze. Takođe, veoma su minimalne šanse i da se neko zarazi pipajući drške, tacne i ekrane jer je znoj veoma neefikasan način za prenošenje virusa", objašnjava Vilijam Šafner, specijalista za infektivne bolesti.

Ebola se širi direktnim kontaktom s kontaminiranom tjelesnom tečnošću koja u tijelo može ući preko pukotina na koži ili kroz sluzokožu očiju, nosa i usta.

"Pacijenti u početnom stadijumu nisu toliko zarazni, a druga stvar je ako povraćaju ili krvare. Tepisi ili sjedišta u avionu na kojima ima tjelesnih tečnosti moraju se uništiti", upozorava Šafner.

Zbog toga avio-kompanije imaju dozvolu da zabrane ulazak u avion putnicima sa ozbiljnim simptomima. Ukoliko se i desi da neki pacijent uđe u avion i tokom leta povraća, avion će biti zadržan na pisti po slijetanju, a na putnike se apeluje da ne pomažu u čišćenju jer to može biti način zaraze. Takođe, posada aviona dužna je da takvog pacijenta izoluje u toku leta koristeći zaštitnu opremu, piše Blic.

I blaga temperatura sumnja

Zemlje širom svijeta pojačale su mjere na aerodromima. Putnicima se mjeri temperatura, a i najmanje sumnjivom slučaju ne dozvoljava se ulazak u avion. U Italiji su čak i putnicima sa blažom temperaturom zabranili letenje. Slično je i sa autobuskim i morskim saobraćajem.

Bonus video: