Boljević: Nalaz o listinzima je pouzdan

112 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Boljević, Foto: Vesko Belojević
Predrag Boljević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.10.2014. 17:58h

Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević kazao je juče da je vještačio originalne telefonske listinge, da je njegov nalaz pouzdan i da niko nema potrebe da sumnja u to.

Boljević je to rekao u nastavku suđenja policajcu Milenku Mići Rabrenoviću, optuženom da je telefonom posredno prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj porodici.

“Ono što je meni dostavljeno, po svim karakteristikama bilo je u skladu sa listinzima koje sam do tada dobijao od operatera", istakao je vještak.

Branilac optuženog, advokat Slavomir Božović, trudio se juče da ospori nalaz vještaka, koji je na prethodnom ročištu kazao da su 15-ak dana prije nego je prijećeno novinarki, više puta u isto vrijeme i na istim baznim stanicama registrovani službeni broj Rabrenovića i telefon (068-389-***), za koji je dobrovoljac iz Danilovgrada

Milan Grgurović tvrdio da je njegov kada se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj.

Božović pitao je Boljevića da li mu je tužilac predao telefone, čiji su listinzi bili predmet vještačenja, na šta je ovaj odgovorio da nije vještačio aparate, već listinge.

Boljević je objasnio i da bi njegov nalaz "vjerovatno bio pouzdaniji u domenu povezivanja materijalnog dokaza sa elektronskim podacima sa listinga", da je kojim slučajem imao sporne telefone: "U svakom slučaju moj nalaz je pouzdan”.

Božović je pitao vještaka da li se IMEI broj može klonirati i dobio potvrdan odgovor.

"Može, ali je potreban poseban softver za tu operaciju. IMEI broj kod novih smart telefona se veoma teško može promijeniti, dok kod starih modela to ide lakše", istakao je Boljević.

Novinarki Lakić prijećeno je u vrijeme dok je objavljivala tekstove o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara” i sumnji da su u taj posao uključeni policijski funkcioneri...

Bonus video: