Geri predstavio zgradu Fondacije Luj Viton

Zdanje je naručio za izlaganje svoje umjetničke kolekcije francuski milijarder Bernar Arno, direktora najveće luksuzne grupe LVMH, u čijem sastavu je i kompanija Luj Viton
91 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2014. 14:33h

Arhitekta Frank Geri predstavio je svoj najnoviji projekat, zgradu Fondacije Luja Vitona u Parizu, vrijednu preko 100 miliona eura.

Zgrada od skoro 12.000 kvadratnih metara, koja liči na ledenjak, ili na stakleni oblak, sijala je na suncu u zapadnom dijelu grada, obavijena staklom i bijelim betonskim panelima.

Amerikanac-Kanađanin Geri predstavio je zgradu medijima, a ona će zvanično biti otvorena za javnost krajem oktobra sa specijalnom postavkom posvećenom njemu.

Zdanje je naručio za izlaganje svoje umjetničke kolekcije francuski milijarder Bernar Arno, direktora najveće luksuzne grupe LVMH, u čijem sastavu je i kompanija Lui Viton.

Zdanje koja ima 11 prostora za izlaganje različitih veličina takođe će se koristiti kao umjetnička galerija.

Ukrašena slovima L i V zgradu su neki nazvali "projektom taštine" za Arnoa, najbogatijeg čovjeka u Evropi.

Geri kaže da se za njega radi o umjetnosti. "Ja sam imao ideju zgrade koja ima kretanje, jedra", rekao je Geri za AP.

Rekao je da stakleni atrijumi koji izgledaju nedovršeno, kao prazno platno, treba da podstaknu druge umjetnike da "intervenišu" i koriste taj prostor u budućosti. Rekao je da savremeni umjetnik Danjel Buren planira da ofarba strukturu.

"Volim da moje zgrade ne budu dovršene tako da pozivaju druge ljude da se igraju", rekao je on.

Frank Geri (85) projektovao je između ostalog zgradu Muzeja Gugenhajm u Bilbau i koncertnu dvoranu "Volt Dizni" u Los Anđelesu, gradu u kome je sjedište njegovog biroa.

On takođe projektuje Memorijalni centar Dvajta Ajzenhauera u Vašingtonu.

Dobitnik je Prickerove nagrade za arhitekturu.

U obraćanju medijima govorio je i o Parizu, mjestu koje ga je umjetnički doticalo više od pola vijeka.

Pariz je bio "centar kulture, i dalje je centar kulture bez obzira šta bilo ko kaže ili uradi, još od Grka", rekao je Geri. "Biti voljen u Francuskoj je posebno za mene", rekao je.

Galerija

Bonus video: