Potvrđena presuda sindikalcima Željezare: Kada „inspiracija“ sudi i presuđuje

Aleksandar Roganović smatra da samo u Crnoj Gori postoji zamjena teza pa žrtva postane krivac, a krivac žrtva
121 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2014. 11:29h

Viši sud je potvrdio presudu Osnovnog suda u Nikšiću kojom je 15 bivših članova Izvršnog odbora Sindikata Željezare osuđeno na deset mjeseci zatvora, odnosno tri godine uslovno, zbog toga što su u 28.septembra 2010.godine „ušli si­lom i pod pri­jet­njom pri­nu­di­li di­rek­to­ra i čla­no­ve Od­bo­ra di­rek­to­ra da pre­ki­nu sastanak i na­pu­ste zgra­du“. Su­di­ja Ivan Pe­ro­vić je po­stu­pak pro­tiv sin­di­ka­la­ca, na osnovu krivične prijave koju su pod­ni­je­li pred­stav­ni­ci biv­šeg vla­sni­ka Že­lje­za­re, kompa­ni­je MNSS Le­slav Kva­sik, Da­ni­el Brol, Mark i Alan Džej­kob­son, vodio tri i po go­di­ne, a presuda je izrečena u aprilu ovu godine. Bivši sin­di­kal­ci će se na presudu Višeg suda žaliti Ustavnom sudu.

„Suđenje bilo katastrofalno jer je teklo kako je neko želio, a ne onako kako je pravedno. Sudiju i državnog tužioca je izgleda, nakon premijerove izjave, zahvatio virus inspiracije koji se širi brže na državne organe od ebole u afričkim državama, tako da nas nije osudio sudija već inspiracija. Sudiji su bili nedostupni predstavnici MNSS-a da bi se naredne sedmice pojavilo u novinama da su bili na suđenju u Podgorici protiv MANS-a“, kazao je Miladin Goranović na konferenciji za novinare.

Aleksandar Roganović smatra da samo u Crnoj Gori postoji zamjena teza pa žrtva postane krivac, a krivac žrtva.

„Oni koji su oštetili Crnu Goru za 33 miliona eura su nedostupni državi a mi smo zato osuđeni“, kazao je Roganović.

Prema riječima Milorada Eraković sindikalci su svojim postupkom samo spriječili da ne dođe do većih posledica i „nagrađeni“ su tako što su na „mig premijera“ osuđeni.

Milorad Eraković

Bivši sindikalci su se osvrnuli i na izjavu poslenika DPS-a Radivoja Nikčević koji ih je, kako rekoše, na poslednjem skupštinskom zasijedanju optužio da su nasilnici i lopovi.

„Pitam Nikčevića da li je to isti onaj čovjek koji je dobio inspiraciju da razbije Sindikat Željezare i koji se nije borio da spasi fabriku koja je u njegovom gradu. Nijesmo mi nasilnici, kako nas on nazva, već smo branili i odbranili nažalost one prevarante, a da sam sad u poziciji ne bi ih više branio“, kazao je Goranović.

Prema njegovim riječima tadašnji članovi Izvršnog odbora Sindikata su, kada su izabrani, u sindikalnu kasu zatekli 3,15 eura, a istu ostavili sa 40.000.

Miladin Goranović

„Što se tiče kase uzajamne pomoći to što državni tužioc ne pokreće tužbu protiv ljudi koji su krivi za novac koji je iz nje nestao postoji sumnja da oni znaju gdje su pare ali nemaju inspiraciju da pokrene tužbu. Za sve što je krivično djelo oni nemaju inspiraciju, a što nije imaju“, kazao je Goranović.

Aleksandar Roganović je objasnio da je kasu uzajamne pomoći vodio čovjek kome je to bio posao i koji nije bio član njihovog Sindikata, a sve je to kontrolisao Odbor sastavljen od predstavnika svih pogona.

„Sindikat Željezare sa tom kasom nema nikakve veze, osim što smo ih pomogli sa 3.000 eura kako bi isplatili radnike a taj novac nam nikada nije vraćen. Svima nama se iz te kase duguje od 300 do hiljadu eura“, kazao je Roganović i dodao da zavidi bivšem policajcu koji je dobio azil u Luksemburgu

Mislio je na bivšeg policajca Gorana Stankovića, člana Pokreta za promjene, koji je, kako su prije dva dana saopštili iz te političke partije, dobio politički azil u Luksemburgu.

„Tužićemo Nikčevića za uvrede koje je iznio u Skupštini, a od predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića tražimo da nam omogući da prisustvujemo skupštini kako bi i mi mogli da kažemo to što imamo. Tražimo i od državnog tužioca da dobije inspiraciju i da ispita ko je pokrao novac iz kase uzajamne pomoći“, poručio je Goranović u ime bivših željezarinih sindikalaca.

Galerija

Bonus video: