"Vranac" uz roštilj, "krstac" za ribu i sir

112 pregleda 2 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2014. 16:59h

Vinska kritičarka i kolumnistkinja Eunice Fried opisala je "vranac" kao savršeno vino za ljetnje roštiljanje, tamnocrvene boje, čiji ukus podsjeća na crne višnje i ribizle, sa primjesama začina i vanile.

U tekstu pod naslovom "Duh ljeta", objavljenom na američkom portalu “Global traveler” koji se bavi luksuznim, biznis putovanjima, ona je napisala da najmanje 53 države u svijetu prave vino i da na toj listi nema Crne Gore, iako “Plantaže” imaju najveći vinograd u jednom kompleksu i izvoze vino u 35 zemalja, uključujući i SAD.

Fried je uporedila “vranac” sa čuvenim vinom “Zinfandel”, istakavši da su “bliski rođaci”, a osvrnula se i na bijelo vino “krstač”.

“Grozdovi rastu u obliku sličnom krstu, te otuda ime 'krstač'”, pojasnila je, dodavši da je boja vina blijedo žuta, miris delikatan, a ukus srednje jačine i da “odlično ide” uz ribu, bijelo meso i mladi sir.

Ona je “Chardonnay” opisala kao gusto vino specifičnog ukusa, “Cabernet” kao tamno, srednje jako vino sa dubokom zemljanom aromom, a “Merlot” energično crveno koje “ide uz bilo koje meso sa roštilja”.

Iz kompanije “Plantaže” su ocijenili da nakon utisaka svjetskih medija Crnogorci postaju sve više svjesni da su zemlja vina i koliko je značajno imati samo svoje autohtone sorte vinove loze.

Bonus video: