Pokrenuta istraga povodom sumnji da je Stanković kao sudija primao mito

Specijalna tužiteljka spremila pozive Velizaru Kaluđeroviću iz SNP-a i Koči Pavloviću iz DF zbog navoda o korumpiranosti VDT
1163 pregleda 20 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Ivica Stanković, Foto: Zoran Đurić
Draginja Vuksanović, Ivica Stanković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.10.2014. 06:10h

Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Đurđina Ivanović pokrenula je istragu povodom sumnji da je VDT Ivica Stanković kao sudija primao mito, koje je navodno u jednom predmetu iznosilo 150.000 eura.

Ivanović je spremila pozive funkcionerima SNP-a Velizaru Kaluđeroviću i DF-a Koči Pavloviću, koji će biti saslušeni kao svjedoci, u svojstvu građana, kako bi tužiteljki prenijeli saznanja koja su javno iznijela ova dva poslanika koje štiti imunitet krivičnog gonjenja.

Pavlović je juče u saopštenju naveo da je sudija Stanković “navodno primio mito od 150 000 eura prilikom suđenja za jedno ubistvo”, dok je Kaluđerović ranije saopštio da je “od lica koje doživljava kao osobu od punog ličnog i profesionalnog integriteta, čuo informaciju da je Stanković osoba sklona korupciji, koja je, upravo koruptivnim radnjama u obavljanju sudijske funkcije, stekla imovinu velike vrijednosti”.

Stanković je to demantovao, pozivajući Kaluđerovića da javno saopšti podatke koje ima o korupciji.

U oba slučaja navodne korupcije, podaci se vezuju za izjave bivšeg direktora policije Veselina Veljovića pred Odboroma za odbranu i bezbjednost, kada je optužio Stankovića, tada predsjednika Višeg suda i sudiju Radovana Mandića da opstruiraju policijske istrage, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Veljović je na Odboru prije nekoliko godina, prema informacijama “Vijesti” iznio i podatak da se to odnosi i na ubistvo Nikole Krivokapića Komarca u Baru 2000, za koje je Mandić oslobodio optužbi Zorana Drešića zbog nedostatka dokaza. U to vrijeme Stanković je bio na čelu Višeg suda, i prema saznanjima "Vijesti", Mandić se često pozivao na prijateljske odnose sa njim.

Drešić je prije nekoliko dana izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije i nalazi se u ZIKS-u gdje izdržava 16-godišnju kaznu, pa se postavlja pitanje da li će tužiteljka uzeti izjavu i od njega zbog sumnje da je dao mito.

Policija je imala saznanja da su u tom predmetu sudije navodno primile 150.000 eura, koje pominje Koča Pavlović u saopštenju, a oni su tada navodno bili pod tajnim nadzorom. O tome članovi Odbora, međutim, neće javno da govore, pozivajući se na dokument kojim se obavezuju na čuvanje tajne jer im u suprotnom prijeti krivično gonjenje.

Prilikom ljetošnjeg saslušanja kandidata za VDT pred Odborom za politički sistem, Stanković je kazao da je povodom ranijih medijskih navoda da ga je Veljović označio kao osobu koja opstruira istragu, podnio privatnu krivičnu tužbu, navodeći da taj postupak nije potvrdio spekulaciju.

Priču o navodnom primanju mita juče je aktuelizovao Pavlović. Kako je Portal Analitika objavio da je Stanković bio aktivan u NVO Grupa za promjene, on je u saopštenju poručio da “režim pokušava da novog VDT-a “skloni” iza epohalnog novinarskog otkrića - da je Stanković jedno kratko vrijeme bio član NVO GZP”, umjesto da nadležne institucije nalože da se otvori istraga “povodom 150.000 eura, koje je sudija Stanković navodno primio kao mito prilikom suđenja za jedno ubistvo sa predomišljajem”.

"Neka prvo pozove Veselina Veljovića i Vesnu Medenicu"

Velizar Kaluđerović sinoć nije bio obaviješten o istrazi koja je pokrenuta, dok je Koča Pavlović rekao “da mu ne pada na pamet da se odazove pozivu specijalne tužiteljke.

"Ne pada mi na pamet da se odazovem. Sve informacije koje su dobronamjerni ljudi davali tužilaštvu, pokušavajući da pomognu u istragama, otišle su u vjetar. Crna Gora je tamo gdje jeste, kako je i naslikano u Izvještaju Evropske komisije, jer je Đurđina Ivanović vodila borbu protiv korupcije i kriminala. Ako tužilalac zaista namjerava da rasvijetli ovo pitanje, neka prvo pozove Veljovića i pita ga o mjerama tajnog nadzora o kojima je govorio na skupštinskim tijelima. A onda poslije toga i Vesnu Medenicu, da pod zakletvom ponovi ono što je prije neki dan rekla medijima, jer ima puno svjedoka koji mogu reći kakve je ona podatke svojevremeno iznosila vezano za korupciju g. Stankovića”,rekao je Pavlović “Vijestima”.

On je dodao i da je kazao da će tražiti da se poništi izbor Stankovića jer je izabrana suprotno Zakonu o konfliktu interesa kako je za njega glasala životna partnerka, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

Bivši direktor policije i sudija ćute, Stanković se uzda u Ivanović

Bivši direktor policije Veselin Veljović juče nije želio da govori na tu temu, advokat Radovan Mandić nije odgovarao na telefon i sms poruku u kojima mu navedeno za koje pitanje se “Vijesti” interesuju.

Ivica Stanković, kako je saopšteno “Vijestima” u VDT-u, sve je prepustio koleginici Đurđini Ivanović.

Bonus video: