Medojević: Lažu li nas da je slučaj Lidije Nikčević riješen?

“Cijenim da u postupanju policije prema ključnom svjedoku policije i tužilaštva Vladimiru Mitroviću, ima elemenata prinude i da je njegov iskaz , na kome se temelji optužnica, dat u uslovima torture i prekoračenja ovlašćenja službenika CB Nikšić”
2 komentar(a)
Vladimir Mitrović, Foto: Svetlana Mandić
Vladimir Mitrović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.10.2014. 17:38h

Član odbora za bezbjednost Nebojša Medojević, najavio da će inicirati zakazivanje parlamentarnog kontrolnog saslušanja minstara pravde i policije povodom postupanja nadležnih nakon prebijanja novinarke “Dana” Lidije Nikčević.

“Cijenim da u postupanju policije prema ključnom svjedoku policije i tužilaštva Vladimiru Mitroviću, ima elemenata prinude i da je njegov iskaz , na kome se temelji optužnica, dat u uslovima torture i prekoračenja ovlašćenja službenika CB Nikšić”, navodi se u izjavi Medojevića.

On je napisao da se sastao sa porodicama optuženih za to krivično djelo Miletić, Gardašević, Mitrović, Đurđevac i Bulatović, koji su se lideru PzP-a prethodno pisano obratili sa primjedbama na postupanje policije i tužilaštva u vezi sa napadom na novinarku.

Medojević je, piše, na osnovu njihove pisane predstavke obavio više razgovora sa predstavnicima tih porodica i njihovim pravnim zastupnikom. “Na osnovu prezentiranih argumenata i uvida u dostupni dokazni materijal i primjedbe pravnih zastupnika, odlučio sam da pokrenem parlamentarnu proceduru kontrolnog saslušanja ministra pravde Duška Markovića i ministra unutrašnjih posova Raška Konjevića”, navodi poslanik PzP-a.

On je konstatovao da je zasnivanje optužnica na bazi iskaza datih pod torturom u kazamatima nikšićke policije, dio arsenala totalitarnih dikatorskih režima i njima poslušnih milicija i partijskih tužilaca... “Upoznat sam sa tzv. dokaznim materijalom koji je već osporen od strane vještaka i iskaza svjedoka, pa se postavlja krucijalno pitanje odgovorosti onih koji su obmanuli domaću i međunarodnu javnost izjavama da je slučaj riješen”, napisao je Medojević.

Nasilje nad novinarkom Nikčević, prema njegovim riječima, čin je terorizma i moraju se otkriti nalogodaci, organzatori i izvršioci napada: “Ali, jedino veći zločin bi bio da su policija i tužilaštvo lažno optužili nevine ljude, samo da bi međunarodnoj javnosti i EU poslali poruku da su napadi na medije rasvijetljeni”.

“Bolje je da stotinu krivih budu na slobodi, nego jedan nepravedno osuđen u zatvoru”, saopštio je Medojević.

Zbog napada na novinarku, na optuženičkoj klupi su Željko Miletić koji je navodno naručio i finansirao prebijanje, Milovan Gardašević, Vukašin Đurđevac, Zoran Abramović, Nikola Bulatović i Vladimir Mitrović. Mitrović je rekao da je policija priznanje od njega iznudila batinama. On je u spuškom zatvoru pokušao da se ubije, a nedavno je saopštio da će štrajkovati glađu.

Bonus video: