"Maratonci" pretrčali u strip

141 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Lazarević
Dragan Lazarević
Ažurirano: 14.10.2014. 15:04h

Jedan od najboljih domaćih filmova, remek-djelo književnika Dušana Kovačevića i reditelja Slobodana Šijana "Maratonci trče počasni krug", u obliku stripa oživjela su dva renomirana imena srpske strip scene, Dragan Lazarević Lazare i Božidar Milojković Bam.

Njihov kreativni rad počeo je prije godinu i po, a oni su svu svoju energiju i vrijeme usmjerili ka stvaranju stripovane verzije filma. Početna ideja bila je da strip preraste u knjigu, ali, uprkos maestralno odrađenom poslu i brojnim pokušajima, dvojac nikako nije uspio da nađe nekoga ko bi njihov rad objavio. Pošto su shvatili da više nema svrhe "kriti" ovako nešto od ljudi, počeli su dio po dio stripa da objavljuju na Bamovom blogu.

''Film smo gledali milion puta! Osmotrili smo priču u cjelini, da bismo se potom bacili na skidanje kadrova'', ispričali su oni. Od odabranih 2.800 slika iz "Maratonaca", njih hiljadu i nešto je upotrijebljeno za strip, dok je ostalo "bačeno".

''Ima djelova iz filma koje smo u stripu 'zaustavili', a kojih se niko ne sjeća. Najteže je, međutim, bilo uklapati te odabrane momente. Mi smo, zapravo, spajajući ih, pravili sasvim novu priču. Nekada se ne bismo slagali. Ali, tako vam je sa kreativcima '', priča Lazare.

Kada je stigla na red druga faza rada skidanje teksta, kako su rekli, tada su "Maratonce" naučili napamet, jer su svaka tri minuta zaustavljali film, kako bi na papiru otkucali ono što je izgovoreno. Svaka stranica stripa je morala da se završava "jakom" scenom, kako bi natjerala čitaoce da ga pročitaju u jednom dahu. Onako kako se čitaju najbolje epizode "Taličnog Toma" ili "Alana Forda". Poslije "sedme sječe", otkrivaju autori, uslijedio bi izbor fotografija i teksta i famozno sklapanje.

''Ono što je, za razliku od tradicionalne izrade stripa, u ovoj digitalnoj bilo možda malo lakše je što pri crtanju na digitalnoj tabli jednim "undo" možete da izbrišete grešku. No, ako mislite da je crtanje bio lakši dio posla, varate se'', dodao je Bam.

Bonus video: