"Miraz" najbolji na konkursu za književnu priču

"U pitanju je lijepa priča, nalik muzici ili pjesničkoj eufoniji, čemu svakako doprinose i citati iz poezije Silvije Plat”
207 pregleda 1 komentar(a)
Jelena Gošović Perović
Jelena Gošović Perović
Ažurirano: 14.10.2014. 10:42h

Priča Jelene Gošović-Perović “Miraz”, proglašena je najboljom na konkursu za književnu priču “Nova”, koji se ove godine raspisuje prvi put u organizaciji NVO Nova za Centar za feminističku kulturu iz Podgorice u cilju podsticanja ženskog književnog autorstva.

"Razlog što je upravo priča 'Miraz' stavljena na prvo mjesto je njena jezičko stilska i strukturna organizacija, kojom se uspješno dočarava psihologija intelektualke zarobljene u svijetu patrijarhalnih šablona. U pitanju je lijepa priča, nalik muzici ili pjesničkoj eufoniji, čemu svakako doprinose i citati iz poezije Silvije Plat”, stoji u obrazloženju Božene Jelušić.

Na konkurs je pristiglo 16 priča, a žiri u sastavu Božena Jelušić, Aleksandra Nikčević-Batrićević i Nataša Nelević takođe je odlučio da osam priča bude publikovano.

To su, osim nagrađene i priče “Slušalica nije bila prazna“ Jovanke Vukanović, “Rog“ Melanije Bulatović, “The drug“ Adrijane Gvozdenović, “Jana samo privremeno nastanjena u bloku 9“ Sonje Ražnatović, “Žene puta tijela puta prostori“ Anje Jovanović, “Rolex“ Tanje Sekulić, “Kazaljka“ Vele Tešović i “Miris žene“ Aleksandre Milić.

Iako je objavljivanje knjige priča planirano za ovu godinu, žiri je zbog nedovoljnog broja priča koje su odabrane odlučio da knjigu odloži za narednu godinu.

Priče će biti objavljene kao poseban temat u prvom izdanju časopisa “Ars” u 2015.

Bonus video: