Koliko nam cigarete, alkohol i droge oduzimaju od života

286 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2014. 12:07h

Ekipa sa sajta "Treatment4addiction" izračunala je koliko, pušenje, konzumacija alkohola i droga, ljudima u prosjeku oduzimaju sati i godina života.

Redovno konzumiranje dva ili više alkoholnih pića dnevno, prema njihovim rezultatima, čovjeku oduzima čak 23 godine života.

Redovno pušenje paketa od 20 cigareta dnevno, oduzima 10 godina života, dok jedna cigareta hroničnog pušača košta 14 minuta.

Zavisnici o kokainu svakom novom dozom droge gube pet sati , a svakodnevnim uzimanjem 34 godina života te u prosjeku umiru s 45 godina.

Zavisnici na metadonu, skraćuju svoj život za 38 godina te prosječno umiru u 41. godini života.

Metamfetamin zavisnike košta čak 42 godine života, pa prosječno umiru u 37. godini.

Heroin oduzima čak 41 godinu života, a prosječni zavisnik ove droge umire s 38 godina. Prosječna godina kada se počinje sa konzumacijom droge je 23 godine.

Jake Tri, jedan od osnivača edukativne stranice, napomenuo je kako ipak postoji previše faktora, koji svakodnevno utiču na ljude, a time i na stopostotnu preciznost dobijenih rezultata, kod samo jedne konzumacije droga, alkohola i pušenja.

"Metodologija istraživanja ipak pruža precizniju brojku kada se radi o jroničnim pušačima i korisnicima droga i alkohola", kazao je Tri, prenosi Daily Mail.

Galerija

Bonus video: