Stanari izbjegličkog naselja na Koniku: Svađaju nas droga i lopovi

“Odavno nijesam vidio policajca u naselju. Morao sam da prodam auto zbog lopova koji su se odnekud doselili. Ne mogu da živim od muzike koja grmi”...
57 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2014. 09:01h

Nema nacionalne netrpeljivosti između izbjeglica iz BiH i onih sa Kosova, već sukobi među njima nastaju zbog prodaje droge, lopova, glasne muzike, brzih vozača... To je, između ostalog, rečeno nas astanku zaraćenih grupa smještenih na Vrelima ribničkim, koje su predstavnici UNHCR i Crvenog krsta juče pokušali da pomire nakon preksinoćnje grupne tuče i pucnjave.

Obje strane, međutim, saglasne su da bi napetu situaciju doveo u red policajac koji bi konstantno patrolirao tim podgoričkim naseljem.

Milorad Jovanović iz izbjegličkog naselja, tvrdi da je na Vrelima stanje pogoršano otkad u tom naselju nema kontakt policajca...

"Ima mnogo narkomana. Meni se drogiraju ispred stana, padaju u nesvijest, vodio sam ih u bolnicu, zvao miliciju... Treba kazniti i vozače, koji bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola jure po naselju i pitanje je dana kada će nečije dijete poginuti”, kazao je Jovanović.

U nedjelju veče došlo je do žestokog sukoba između Roma i stanovnika izbjegličkog naselja... Iz policije je juče zvanično saopšteno da su tada iz vatrenog oružja hici ispaljeni u vazduh, a da su inspektori identifikovali osobe koje su učestvovale u incidentu.

U saopštenju Uprave policije ne piše zbog čega je došlo do pucnjave, a zatim i fizičkog okršaja. Jedan od predstavnika Roma Vejzah Nura, kazao je da oni nikako ne mogu biti krivi za posljednja dešavanja, dok je Radovan Đuričković iz izbjegličkog naselja rekao da nema govora o sukobu na rasnoj osnovi.

I on je tvrdio da bi službenik policije zaveo red u naselju.

"Odavno nijesam vidio policajca u naselju. Morao sam da prodam automobil zbog lopova koji su se odnekud doselili. Ne mogu da živim od muzike koja danonoćno grmi, trke motora i škripe guma. Te trke je strahota gledati”, istakao je Đuričković.

Terenski službenik UNHCR-a Jovica Žarić, ocijenio je da nema sukoba između Roma i žitelja izbjegličkog naselja, osim na individualnom nivou.

"Ovdje ima pojedinaca koji imaju kriminalne dosijee i poznati su organima reda. Incident je bio jedan radikalan primjer kako ti pojedinci mogu da ugroze javni red i mir, a možda čak i živote ljudi koji ovdje stanuju”, kazao je Žarić.

Da nije policije svi bi u vazduh otišli...

Senka Savić, majka Danila i Nikole Savića, koji su proveli noć u policiji zbog učešća u incidentu, tvrdi da nije tačno da su njeni sinovi pucali na bilo koga, niti da su imali oružje.

"Privedeni su zato što je stariji sin malo popio i iz revolta, kad je vidio da se gađaju kamenjem, kazao je da je on pucao. Danilo nije ni bio tu. Da mene nije bilo, Nikolu bi ubili kamenicama, a da nije bilo policije svi bi u vazduh otišli", kazala je juče “Vijestima" Senka Savić.

Galerija

Bonus video: