Novi kadrovi i koncertni prostor do kraja 2015.

“Sa nama je pet novih muzičara. Neki od dosadašnjih članova prosto nisu izdržali tempo i zahtjeve našeg rada..."
1 komentar(a)
Žarko Mirković, Foto: Boris Pejović
Žarko Mirković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2014. 07:57h

Osma koncertna sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra biće otvorena u četvrtak, 16. oktobra, u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, koncertom pod dirigentskim vođstvom Grigorija Kraska, na kojem će nastupiti poznati flautista iz Srbije, Ljubiša Jovanović. Na programu će biti Betovenova Simfonija br.1, C-dur, op.21, Koncert za flautu i orkestar Karla Nilsena, i “Don Žuan”, simfonijska poema op.20, Riharda Štrausa.

Povodom predstojeće sezone, u okviru koje će biti izvedeno preko trideset koncerata, na juče održanoj konferenciji za medije, govorio je Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore.

“Ovu sezonu dočekujemo sa popriličnom dozom optimizma koji crpimo iz dva ključna razloga. Muzički centar Crne Gore kao i Crnogorski simfonijski orkestar osnovani su da bi ispunili dva najizazovnija cilja, a to su da se formira profesionalni ansambl i da zajedno sa društvom obezbijedimo uslove za normalan muzički život u Crnoj Gori. Proteklih sedam sezona govore o tome, to nije samo naše ubjeđenje već i naše publike, naših prijatelja koji sarađuju sa nama. Crnogorski simfonijski orkestar izrasta u ozbiljan profesionalan ansambl što ga obavezuje da iz sezone u sezonu bude još bolji... Drugi izvor optimizma je informacija sa najodgovornijih mjesta, da ćemo u drugoj polovini sljedeće godine ući konačno u koncertne prostore. Drugim riječima, prostor u koji će biti smješten Muzički centar Crne Gore će konačno biti završen”, kazao je Mirković ističući da u novu sezonu Crnogorski simfonijski orkestar ulazi sa “znatnim i vidnim kadrovskim osvježenjima”.

“Sa nama je pet novih muzičara. Neki od dosadašnjih članova prosto nisu izdržali tempo i zahtjeve našeg rada tako da smo im se zahvalili na dosadašnjoj saradnji. Na njihova mjesta doveli smo mlade ljude koji su profesionalno osposobljeni, najveći dio njih, nažalost, nije odavde. Oni su se već dobro uklopili i vjerujem da će se ta vrsta stabilnije postave odraziti na kompaktnost našeg sviranja”, kazao je Mirković.

“U onome što smo definisali kao naš repertoar, koji ćemo izvoditi na matičnoj sceni u CNP-u, dominantne su dvije komponente. Zbog veličine države i prostora u kojem djelujemo lišeni smo mogućnosti da jedno djelo ponovimo više puta. S druge strane standradni repertoar orkestra se gradi na osnovu djela koja biramo iz bogate literature i za koja vjerujemo da možemo da ih donesemo s određenom dozom specifičnosti. Svaki orkestar mora imati ono što je srž njegovog repertoara, ne svjetskog.

Ove godine odlučili smo da izvedemo sve Betovenove simfonije, isključujući Devetu. To je jedno od uporišta našeg repertoara za ovu godinu”, kazao je Mirković najavljujući da je drugi dio repertoara okrenut publici, na kojem će orkestar u saradnji sa inostranim i domaćim muzičarima izvoditi poznata djela Vagnera, Štrausa, Dvoržaka, Ravela, Šostakoviča, Šuberta, a Crnogorski simfonijski orkestar će pored Podgorice nastupati i u drugim crnogorskim gradovima - Tivtu, Herceg Novom, Nikšiću..

Bonus video: