Nikšić: Upao u procjep dubok šest metara

Akcija spašavanja trajala je oko 45 minuta, a policiju su o incidentu obavijestili građani koji su čuli zapomaganje
232 pregleda 8 komentar(a)
Dom revolucije Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dom revolucije Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.10.2014. 06:32h

Nikšićanin Zoran Kruškonja (43) prošao je bez težih povreda kada je u nedjelju veče oko 22.20 časova upao u betonski procjep dubok oko šest metara u zapuštenom i nedovršenom Domu revolucije u centru grada.

"Policija nas je obavijestila da je jedno lice palo u procjep Doma revolucije krećući se uzanim hodnicima. Vatrogasci, njih petorica, spustili su se i povrijeđenog Kruškonju izvukli konopima. Imao je sreću da je pao u vodu dubine oko metar i po koja je ublažila pad, te je tako prošao sa lakšim povredama", kazao je "Vijestima" komandir Službe zaštite i spasavanja Veselin Gardašević.

Kruškonja, koji je policiji kazao da je u zdanje Doma revolucije zašao zbog fizioloških potreba, zadobio je lom ruke i nakon ukazane medicinske pomoći je pušten na kućno liječenje. Akcija spašavanja trajala je oko 45 minuta, a policiju su o incidentu obavijestili građani koji su čuli zapomaganje Kruškonje.

Dom revolucije, koga Nikšićani zovu Plava grobnica do sada je odnio 16 života, dok je desetine njih povrijeđeno.

Kamen temeljac za Dom revolucije, koji je prvobitno planiran na 7.500 a kasnije proširen na 22.500 kvadrata, na temeljima nekadašnje Učiteljske škole, postavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković.

Tada su skoro svi vjerovali da će Dom biti završen, a Nikšić dobiti zdanje kojim će se ponositi. Danas skoro niko ne vjeruje da će priča započeta prije 37 godina biti završena, iako je bivši ministar kulture Branislav Mićunović istu aktuelizovao dva puta.

Posljednji put u decembru 2013. godine kada je na konferenciji za novinare kazao da će ove godine biti obavljene sve pripreme da bi se ispoštovao Master plan Vlade po kome Dom revolucije mora biti završen do kraja 2016. godine.

''Prema Master planu računa se na oko 18 hiljada kvadrata poslovnog prostora i više od devet hiljada kvadrata u kulturne potrebe. Predrasude da revitalizacija Doma revolucije košta više od 50 miliona eura nijesu tačne, jer savremena tehnologija omogućava da se završi za mnogo manje novca“, kazao je tada Mićunović.

Optimizam da će Dom revolucije biti završen Mićunović, kako je tada kazao, zasniva na do sada okončanim brojinim konsultacijama na tu temu, kao i na zainteresovanosti investitora da uđu u tu priču kroz privatno - javno partnerstvo.

Njegov optimizam Nikšićani ne dijele jer bliži se 2016. godina, a uništeno zdanje ne daje im nadu da će Plava grobnica postati centar kulturnih dešavanja u gradu pod Trebjesom.

Bonus video: