Slučaj Nikčević: Medojević traži kontrolno saslušanje Markovića i Konjevića

Medojević je, kako je naveo, upoznat sa dokaznim materijalom tužilastva i policije, "koji su svi već osporeni od vještaka i iskaza svjedoka"
4 komentar(a)
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.10.2014. 14:50h

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i član Odbora za bezbjednost i odbranu Nebojša Medojević pokrenuo je inicijativu za kontrolno saslušanje ministra Pravde Duška Markovića i ministra unutrašnjih posova Raška Konjevića zbog slučaja prebijanja novinarke dnevnog lista Dan, Lidije Nikčević u Nikšiću.

On je to, kako je saopštio, nakon razgovora sa predstavnicima porodica Miletić, Gardašević, Mitrović, Djurdjevac i Bulatović, čiji su članovi optuženi da su organizovali i realizovali napad na novinarku, a koji su se pismom obratili Medojeviću.

"Poslanik Medojević je na osnovu njihove pismene predstavke obavio više razgovora sa predstavnicima ovih porodica i njihovim pravnim zastupnikom i na osnovu prezetiranih argumenata i uvida u dostupni dokazni materijal i primejdbe pravnih zastupnika ovih porodica, odlućio da pokrene parlamentarnu proceduru kontrolnog saslušanja. Poslanik Medojević cijeni da u postupanju policije prema ključnom svjedoku policije i tužilaštva Vladimiru Mitroviću ima elemenata prinude i da je njegov iskaz, na kome se temelji optužnica, dat u uslovima torture i prekoračenja ovlašćenja službenika Centra bezbjednosti (CB) Nikšić", saopštio je Medojević u saopštenju za javnost.

On je ocijenio da je sasnivanje optužnica na bazi iskaza datih "pod torturom u kazamatima nikšićke policije dio arsenala totalitarnih dikatorskih režima i njima poslušnih milicija i partijskih tužilaca i to ne smije biti dio postupanja državnih oragana demokratskih država".

Medojević je, kako je naveo, upoznat sa dokaznim materijalom tužilastva i policije, "koji su svi već osporeni od vještaka i iskaza svjedoka".

"Postavlja se krucijalno pitanje odgovorosti onih koji su, bez materijlanih dokaza i na osnovu iskaza jednog lica koje je dato pod batinama i torturom nikšićke policije, obmanuli domaću i međunarodnu javnost izjavama da je slučaj riješen i da su obezbijeđeni svi dokazi", navodi Medojević, dodajući da je napad na Nikčević čin terorizma koji do kraja mora biti rasvijetljen.

Bonus video: