U Podgorici nema pravih uslova za bavljenje triatlonom, ali gura se nekako

156 pregleda 0 komentar(a)
triatlon Plavnica, Foto: Luka Zeković
triatlon Plavnica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.10.2014. 12:37h

Svi koji žele da dosegnu svoje maksimalne psihovizičke limite, neka probaju triatlon, preporuka je Dušana Miloševića, predsjednika Triatlon kluba Podgorica.

Taj tridesetogodišnji Cetinjanin je za portal Sportista.me kazao da TK Podgorica, koji je organizator prvog Podgoričkog triatlona, koji je održan na Plavnici u junu, ima velike planove za narednu sezonu.

"Naredna sezona počinje u martu iduće godine, međutim period do tada neće biti bez takmičenja. Već 26.okotobra očekuje nas učešće na Podgoričkom maratonu, a u planu su maratoni u okruženju", kazao je on.

Ono što, prema njegovim riječima, sve takmičare TK Podgorica sputava u ostvarenju zacrtanih planova su uslovi za bavljenje triatlonom u glavnom gradu.

"U Podgorici pravih uslova za bavljenje ovim sportom i nema. Glavni grad nema ni atletsku ni biciklističku stazu, međutim to se nekako i prevazilazi. Ono što predstavlja najveći problem svim takmičarima našeg kluba je to što Podgorica još nema zatvoreni bazen i to je generalno hendikep za sve plivačke sportove u glavnom gradu, ne samo za triatlon. U zimskim mjesecima prinuđeni smo ići u Budvu na zatvoreni bazen, što predstavlja kako materijalni tako i organizacioni problem. Nadamo se da će konačno Podgorica dobiti bazen koji odavno svi obećavaju", kazao je Milošević.

Prema njegovim riječima, "zatvoreni bazen u Podgorici će iznjedriti puno šampiona i olimpijaca". On se nada da će neko od dječaka i djevijčica koji jedva čekaju da dobiju bazen, u ne tako dalekoj budućnosti, predstavljati Crnu Goru na Olimpijskim igrama i upravo kao triatlonac.

Triatlon je sport koji objedinjuje tri druga sporta - plivanje, biciklizam i trčanje. Priznat je kao olimpijski sport od Sidneja 2000. godine.

"Kad je masovnost u pitanju, najbrže je rastući sport u svijetu. Postoji više distanci koje se praktikuju na takmičenjima. Najpoznatija je olimpijska distanca koja zahtijeva od takmičara da ispliva 1.5km, odvozi 40km bicikla i istrči 10km", objašnjava Milošević.

Uskoro Triatlon savez Crne Gore

U Crnoj Gori postoje tri triatlon kluba: TK Tivat, TK Herceg Novi i TK Podgorica i upravo su ovi triatlon klubovi i osnivači budućeg saveza.

"U narednih mjesec dana očekujemo da se završi procedura upisa novog saveza kod nadležnih institucija, čime stičemo pravo pristupa Olimpijskom komitetu, a samim tim zadovoljavamo uslove učlanjenja u ETU I ITU tj. Evropsku i Svjetsku triatlon uniju. Budući predsjednik saveza je Igor Majer i pored navedenog, pomaganje pri organizaciji takmičenja, licenciranje takmičara, promocija i popularizacija triatlona, posebno kod djece i omladine, biće prioritet u narednom periodu. Potencijalne triatlon staze koje bi pored postojećih staza u Boki i na Plavnici, dodatno upotpunile triatlon kalendar i uvećale broj takmičara, svakako su Budva, Krupac u Nikšiću i Crno jezero na Žabljaku.To je nešto na čemu će savez takođe insistirati. Moram da naglasim da je u toku osnivanje triatlon kluba u Nikšiću, što nas sve raduje i što je najvažnije iz dana u dan sve nas je više", kazao je on.

Kada je nacionalno takmičenje u pitanju, u obzir su ušli svi triatloni i duatloni održani u Crnoj Gori u toku 2014. godine. Ove sezone bodovi su se sakupljali na duatlonu u Herceg Novom, Bokeškom triatlonu, prvom Podgoričkom triatlonu, kao i na četiri kola Bokeške Triatlon lige. U ukupnom poretku najbolji je bio Luka Ćupić iz Herceg Novog.

Bonus video: