Ministarstvo sporta odgovorilo Jokoviću: Ne brine za karate, već zbog ličnih interesa

Ministarstvo sporta navodi da je jedino logično objašnjenje za “ovakav medijski nastup”, zabrinutost Jokovića “za sudbinu njegovih ličnih interesa, koji su značajno poljuljani donošenjem novog Zakona o sportu, koji onemogućava određene političke funkcionere da budu na čelu saveza”
123 pregleda 13 komentar(a)
Mario Hodžić i Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Mario Hodžić i Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Ažurirano: 01.09.2018. 16:52h

Ministarstvo sporta odbacilo je navode predsjednika Karate saveza Crne Gore Vladimira Jokovića, koji je optužio ministarstvo za neodgovoran odnos prema karateu u Crnoj Gori.

Joković je juče kazao i da je Karate savez podnio tužbu protiv Ministarstva sporta, zbog toga što je 2017. godine “potpuno neopravdano i neosnovano Savez uskratilo za 40.000 eura predviđenih sredstava”.

U reagovanju, Ministarstvo sporta je navelo da Joković “nije bio elementarno profesionalno korektan da istakne podatak” da se tek formiranjem Ministarstva sporta “odnos prema crnogorskom karateu značajno mijenja nabolje, jer se u odnosu na prethodni period, u 2017. i 2018. po prvi put, utrostručuje iznos novca opredijeljenog za rad Karate saveza i to isključivo zbog rezultata koje naši karatisti postižu na međunarodnoj sceni, kao i zbog činjenice da karate sada pripada porodici olimpijskih sportova, pa su samim tim porasla i ulaganja države u navedeni sport”.

Ministarstvo sporta podsjeća da je “u prvoj godini rada, od svih sportova u Crnoj Gori, najviše nagradilo karate”, te da je za premije crnogorskim karatistima opredijelilo oko 50.000 eura i na taj način vrjednovalo “svaki njihov rezultat, na čemu su nam crnogorski karatisti, za razliku od Jokovića, iskreno zahvalni”, što su “i javno isticali prilikom svakog prijema, govoreći između ostalog, da ovakav odnos Ministarstva sporta 'ne samo da motiviše sve veći broj djece i mladih da treniraju karate, već mu se vraćaju i oni koji su ga napustili'.

Ministarstvo sporta podsjeća i da je za “organizaciju prošlogodišnjeg Balkanskog prvenstva za kadete i juniore, opredijelilo Karate savezu dodatnih 25.000 eura”, te da su u 2017. i 2018. “udvostručena finansijska sredstva, koja je Ministarstvo sporta putem javnog konkursa opredijelilo karate klubovima”.

“Važno je ovom prilikom takođe istaći, da za razliku od Ministarstva sporta, jedino Karate savez nije ispoštovao troje karatista koji su prethodne godine u mlađim kategorijama osvojili značajan međunarodni rezultat koji, zbog početka primjene nove Uredbe, nijesu sredstva mogli dobiti direktno od Ministarstva sporta, ali nas je Joković uvjeravao da će oni biti stipendisti navedenog saveza, što se nije dogodilo, već se na jedan vrlo neprofesionalan način i pored razgovora na tu temu na sastanku kojem su prisustvovali i karatisti koji su ostvarili navedene rezultate, Karate savez i dalje obraća Ministarstvu sporta, iako vrlo dobro zna da za to ne postoji zakonski osnov”.

Govoreći o neopravdanom i neosnovanom uskraćivanju Saveza za 40.000 eura koje su ocijenjene kao nenamjenski utrošene, Ministarstvo sporta podsjeća Jokovića “da će se provjeravati utrošak svakog eura opredijeljenog sportskim organizacijama i da će se svako nenamjensko trošenje novca koje odstupa od priloženog programa na konkursu, sankcionisati ukidanjem daljeg finansiranja i povraćajem sredstava u budžet”.

Ministarstvo sporta navodi da je jedino logično objašnjenje za “ovakav medijski nastup”, zabrinutost Jokovića “za sudbinu njegovih ličnih interesa, koji su značajno poljuljani donošenjem novog Zakona o sportu, koji onemogućava određene političke funkcionere da budu na čelu saveza”.

“Kao drugi objektivan razlog za njegovo javno obraćanje nameće se i činjenica da novi Zakon o sportu konačno propisuje obavezu revizije ranije utvrđenih statusa vrhunskog sportiste”, među kojima je Joković, koga “očito brine i preispitivanje njegovog statusa vrhunskog sportiste, odnosno dalja sudbina njegove doživotne mjesečne naknade”.

“Sa nestrpljenjem očekujemo nove uspjehe crnogorskih sportista, kako bi država i na taj način pokazala zahvalnost onima, koji Evropi i cijelom svijetu, šalju najljepšu sliku o Crnoj Gori”, zaključuje se u reagovanju Ministarstva sporta.

Bonus video: