Porastao broj priključaka za distribucijju radio i TV programa

73 pregleda 0 komentar(a)
Televizija, Foto: Shutterstock
Televizija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2014. 13:50h

Broj priključaka za distribuciju radio i televizijskog (TV) programa preko različitih platformi porastao je u trećem kvartalu ove godine 1,32 odsto u odnosu na kraj juna, na 155,64 hiljade, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj juna, za 2,03 hiljade.

Broj domaćinstava koji su se odlučili da koriste jednu od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa (KDS/MMDS/IPTV/DTH) bilježi i dalje rast i iznosi 79,9 odsto.

Prema izvještaju AEM-a, na kraju septembra ove godine sa učešćem od 41 odsto internet platforma (IPTV) zadržava lidersku poziciju na tržištu usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika. Za njom slijedi satelitska (DTH) sa 31,96 odsto, kablovska platforma (KDS) sa 13,18 odsto i višekanalni bežični distribucioni sistem (MMDS) sa 12,73 odsto.

Mobilna platforma je u trećem kvartalu ostvarila učešće od 1,12 odsto.

Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje se u zavisnosti od regija Crne Gore.

"Posmatrano u odnosu na broj domaćinstava tražnja je najveća u primorskoj regiji, čak 104,87 odsto. Slijedi središnja regija sa 83,42 odsto i sjeverna regija u kojoj 50,51 odsto domaćinstava koristi usluge operatora“, precizira se u saopštenju.

Posmatrajući navedene podatke sa aspekta primarne tehnologije koju domaćinstva u pojedinim regijama koriste za prijem radio i TV programa, prvi put od izdavanja dozvola za distribuciju radio i TV programa do krajnjih korisnika, u sjevernoj regiji zemaljski, odnosno analogni prijem radio i TV programa nije dominantan, odnosno više od polovine domaćinstava za prijem koristi neku od nezemaljskih platformi.

U posmatranom periodu prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,91 EUR, odnosno najviše 11,14 EUR, a najniže 6,05 EUR.

U osnovnom paketu korisnicima je dostupno, u prosjeku, 66 televizijskih kanala, odnosno najviše 101, a najmanje 29. Šest operatora nemaju u osnovnoj ponudi radijske kanale, dok preostala dva operatora svojim korisnicima nude tri, odnosno 14 radijskih kanala.

Saglasno izdatim odobrenjima, pravo da distribuira radio i televizijske programe u odobrenoj zoni servisa ima deset operatora i to četiri kablovska, dva IPTV, po jedan MMDS, DTH, DVB-T2 i mobilni operator koji nudi uslugu pristupa AVM sadržajima posredstvom javne mobilne elektronske komunikacione mreže neodređenom broju korisnika u odobrenoj zoni servisa.

Bonus video: