GDJE GLEDATE?

Uz ovaj trik trčaćete brže i lakše nego ikada

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku ustanovili su da trčanje možete učiniti kraćim i lakšim pomoću jednog malog trika...
3 komentar(a)
trčanje, Foto: Shutterstock
trčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2014. 12:58h

Bez obzira na to koliko volite ovu vrstu treninga, vrlo je vjerovatno da će biti trenutaka kada će vam veoma teško padati. Ali, jednostavno je tako. Činiće vam se da trčanje traje unedogled, sve će vas boljeti, a od endorfina ni traga. Ali naučnici sa Univerziteta u Njujorku ustanovili su da trčanje možete učiniti kraćim i lakšim pomoću jednog malog trika – potrebno je samo da fokusirate pogled na neki udaljeni objekat i trčite ka njemu. U istraživanju je učestvovalo 73 odrasle osobe. Jedan dio učesnika dobio je zadatak da se drži određene putanje i trči ka signalu koji je obilježavao cilj, dok je drugima rečeno da mogu da posmatraju okolinu oko sebe. Rezultati su pokazali da su ispitanici iz prve grupe imali utisak da je cilj za 28 odsto bliži a njihov hod bio je za 23 odsto brži u poređenju sa onima čiji je pogled lutao okolo.

Za to postoji vrlo logično objašnjenje. U standardnim slučajevima, za procjenu razdaljine i dubine koristimo vizualne objekte na periferiji vida. Međutim, kada usmerimo pažnju na određeni cilj, mi isključujemo periferne pokazatelje i zahvaljujući tome objekat u našem centralnom vodnom polju izgleda bliže. A što smo bliži cilju, sve više imamo utisak da ćemo uspjeti da ga dosegnemo, pa nam i trčanje pada lakše. Ovaj metod pokazao se kao uspješan za sve sportove koji funkcionišu po principu prelaska putanje od tačke A do tačke B, poput vožnje bicikla ili veslanja, a dobra vijest je što ga možete primijeniti čak i kad niste blizu završne linije - jednostavno se fokusirajte na sljedeće drvo, a kada dođete do njega na zgradu u daljini itd.

Preporučujemo za Vas