Da li znate koje voće sadrži najviše, a koje najmanje šećera?

Evo šta bi trebalo da znate dok kombinujete namirnice za voćnu salatu, kako biste mogli da kontrolišete unos šećera u svoj organizam.
259 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2014. 11:28h

Voće sa najvećim udjelom šećera: 1. Smokva Ovo mnogima omiljeno ljetnje voće je takođe izrazito slatko. Ukoliko pojedete šoljicu svježih smokava, znajte da ste u sebe unijeli oko 27 grama šećera, ali isto tako i mnogo korisnih vlakana i kalijuma. 2. Mango Mango je reprezentativna tropska voćka kojoj takođe ne manjka šećera. U jednoj šoljici manga dobićete 23 grama šećera, ali i trećinu vaše dnevne doze vitamina A, što je korisno za bolji vid i zdravije oči. Da ne spominjemo i mnogo drugih vitamina, aminokiselina i antioksidanata. 3. Trešnje Svoju poziciju na ovoj ljestvici najslađeg voća čvrsto drže trešnje koje sadrže 18 grama šećera po šoljici, a ujedno imaju niski glikemijski indeks, što sprečava pojavu hipoglikemije. Osim toga, to je voće bogato kalijumom, smanjuje nivo lošeg holesterola i sadrži čitavu paletu vitamina i minerala.

4. Grožđe I crno i bijelo grožđe sadrže podjednaku količinu šećera (oko 15 grama po šoljici). Obje vrste bogate su vlaknima, dok je crno grožđe ipak mnogo bogatije antioksidantima.

Voće sa najmanjim udjelom šećera 1. Avokado Za razliku od ranije spomenutih egzotičnih namirnica, avokado pripada grupi voća s izrazito niskim udjelom šećera – samo jedan gram na čitav svjež plod. Uz to je bogat kalijumom, ima izrazito veliku nutritivnu vrijednost, sadrži korisne masne kiseline i smanjuje nivo holesterola. 2. Brusnice Ukoliko ste ljubitelj brusnice, ne morate da se brinete da ste se pretrpali šećerom jer šoljica svježih brusnica sadrži tek 4 grama šećera. Pomalo kisjelkastog ukusa zbog velike količine C vitamina, ova voćka poznata je po svojim gotovo čudesnim ljekovitim svojstvima zbog kojih je s pravom nazivaju prirodnim antibiotikom.

3. Maline Ljubitelji šumskog voća takođe mogu odahnuti kad je u pitanju šećer. Ako koristite maline za svoj voćni miks, znajte da jedna šoljica tog bobičastog voća sadrži 5 grama šećera kao i obilje vlakana. Takođe, malina snižava šećer u krvi i djeluje antivirusno. 4. Kupine Sa 7 grama po šoljici i kupina je relativno siromašna šećerom, a bogata vlaknima kao i vitaminima C, K i B9.

5. Jagode Istu količinu šećera pronaći ćete i u šoljici svježih jagoda, s kojima u paketu stiže i 85 miligrama vitamina C, što zadovoljava preporučenu dnevnu dozu.

Galerija

Bonus video: