IZLOŽBA

Crteži Uroša Toškovića: Ljepota kao žrtva rugobe istine

Svaka Toškovićeva izložba je događaj, riječi su pomenute istoričarke umjetnosti. Tako je bila i ova organizovana u galeriji “Ilija Šobajić”, a u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću
154 pregleda 3 komentar(a)
Uroš Tošković, Foto: Svetlana Mandić
Uroš Tošković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.10.2014. 17:50h

Muzeji i galerije Podgorice i Centra za kulturu 1 Nikšić organizovali su izložbu crteža Uroša Toškovića, umjetnika koji prema mišljenju mnogih likovnih kritičara spada u red najboljih crtača XX vijeka.

"Zbirku Toškovićeva 24 rada, koju posjeduje podgorička Moderna galerija, karakteriše figuralna ekspresija koja referira vizionarsko i opsesivno. Ona obuhvata širok spektar prepoznatljivih medijskih i motivski izražajnih formi portreti, animalna figuralika, asocijativne forme rađene u tušu, peru, temperi, akvarelu sa kombinovanim intervencijama”, zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić. Zajedničko za Toškovićeve crteže, prema riječima Duletić, je snažna ekspresija dovedena gotovo do karikaturalnog. Crteži rađeni perom i tušem predstavljaju figure, portrete, skice, a po poetskim osobenostima Toškovićev rad su povezali sa Medialom.

“U prepoznatljivom autorskom znaku čitljive su humoreskne vizije ljudskih padova, slabosti, iskušenja, apsurda rata, nihilizma i egzistencijalnog nemira. Ekspresivnu likovnu transkripciju ovih radova prati bravurozna rukopisna ortografija autora za koga je rečeno da je ‘ljepotu kao ideal žrtvovao rugobi kao istini’. Jer, pretvaranje ružnog i deformisanog u estetsku kategoriju jesu osobenosti ove likovne poetike”, stoji u tekstu Duletićeve koja zbog objektivnih razloga nije mogla da otvori izložbu, tako da je tekst na otvaranju pročitao Peko Nikčević.

Svaka Toškovićeva izložba je događaj, riječi su pomenute istoričarke umjetnosti. Tako je bila i ova organizovana u galeriji “Ilija Šobajić”, a u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Poznat po kontroverznim, nekonvencionalnim nastupima i odbacivanju poželjnih društvenih konvencija, Tošković se nije pojavio na otvaranju izložbe u Nikšiću.