Suđenje Radojičiću: Platili 100.000, ali izbjegavali ugovor

Đurović je to saopštio u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Nikšića Nebojši Radojičiću, optuženom da je kroz realizaciju nekoliko projekata zloupotrijebio službeni položaj i privilegaovao nekoliko privatnih kompanija u pogledu dobijanja poslova od Opštine
71 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.10.2014. 16:02h

Vlasnik kompanije „Sanik“ Milovan Đurović, saopštio je juče da su ga iz nikšićkog Komunalnog preduzeća (KP) angažovali da pripremi teren i iskopa temelj za gradnju kapele u naselju pod Trebjesom, ali da je tadašnji direktor te službe Milorad Milunović izbjegavao da sklope ugovor o tom poslu.

Đurović je to saopštio u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Nikšića Nebojši Radojičiću, optuženom da je kroz realizaciju nekoliko projekata zloupotrijebio službeni položaj i privilegaovao nekoliko privatnih kompanija u pogledu dobijanja poslova od Opštine. Izgradnja kapele najveći je posao obavljen bez tendera, a na njemu je radilo više kompanija.

Vlasnik “Sanika” ispričao je juče da mu je KP za pripremu terena, grube građevinske radove i postavljanje elektroinstalacije platilo 100.000 eura, ali do potpisivanja ugovora nije došlo, iako je on insistirao. Kada je Komunalno odustalo od posla, Opština je preuzela gradnju kapele, a njegova firma je, kako tvrdi, poslove dobijala putem šoping metode.

Radojičiću se na teret da je u periodu od kraja 2008. do kraja 2010. za gradnju kapele na novom groblju, radove na aerodromu na Kapinom polju, na uređenju Dnevnog centra i prostora oko Muzičke škole, kao i poslove za potrebe FK „Sutjeska“, izvođače radova angažovao takozvanom šoping metodom ili neposrednim ugovorima, čime je pribavio korist izvođačima, a onemogućio drugima da učestvuju u otvorenom postupku javne nabavke.

Bivši sekretar Sekretarijata za privredu i finansije Mitar Matijašević, kazao je da je u početku planirano da gradnja kapele košta od 600.000 do 700.000 hiljada eura.

Gradnja kapele koštala je blizu 900 hiljada eura. Na prethodnom ročištu Radojičić je negirao navode optužnice tvrdeći da je sve radio kako bi poslovi što prije bili završeni, kao i da je ugovore sklapao sa firmama koje su ponudile najnižu cijenu i pristale da sačekaju sa izmirivanjem obaveze plaćanja. Naredno ročište je 10. novembra.

Bonus video: