Čogurić se brani ćutanjem za ubistvo braće Ćulafić

"Poštovani sude, u postpunosti razumijem navode optužnice. Ne mogu priznati krivično djelo 'teško ubistvo' kako je to navedeno u optužnici. Nisam imao namjeru da ih ubijem i nisam sa umišljajem ubio braću Ćilafić", bile je sve što je danas kazao okrivljeni Čogurić
603 pregleda 55 komentar(a)
Skup povodom 40 dana od ubistva braće Ćulafić, Foto: Luka Zeković
Skup povodom 40 dana od ubistva braće Ćulafić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2014. 19:51h

Mašan D. Čogurić (22) iz Podgorice, optužen da je sa umišljajem ubio braću Ćulafić Davorina (31) i Danijela (24) iz Berana, danas je u Višem sudu u Podgorici pred krivičnim vijećem sudije Vladimira Novovića izjavio da će se u ovom postupku braniti ćutanjem.

"Poštovani sude, u postpunosti razumijem navode optužnice. Ne mogu priznati krivično djelo 'teško ubistvo' kako je to navedeno u optužnici. Nisam imao namjeru da ih ubijem i nisam sa umišljajem ubio braću Ćilafić", bile je sve što je danas kazao okrivljeni Čogurić.

U sudnici je zatim prikazan audio-video zapis odbrane koju je tada osumnjičeni dao pred zamjenikom višeg državnog tužioca Milošem Šoškićem, u prisustvu svog branioca advokata Danila Mićovića.

"Toga dana bio sam u društvu Edina Kolašinca u lokalu 'Moskva' u naselju Stari aerodrom. Nisam bježao, prijavio sam se policiji sam. Nisam imao namjeru da napravim ovo što se desilo," kazao je Čogurić i dok je davao odbranu nekoliko puta se objema šakama hvatao za glavu. U jednom momentu je zatražio čašu vode, pa je tužilac na kratko prekinuo saslušanje.

"Ja i moj drug Edin Kolašinac krenuli smo iz moje kuće da pijemo kafu na Starom aerodromu. Uputili smo se pješke. Uz put smo sreli momka kod zgrade koj mi je rekao: 'Što me gledaš'. Mislio sam da me pomiješao sa nekim. Odgovorio sam: 'Niko te ne gleda, nema razloga da te gledam'. 'Znam ja tebe, tebe je E drug, ti me stalno gledaš', kazao mi je taj momak. Pomiješao si me sa nekim, nemam druga E, odgovorio sam. Ovaj mladić se zaletio šakama na mene da me udari, a mi smo ga iskulirani i otišli na kafu u lokal 'Moskva'. On kaže: 'Srešćemo se mi!'. Sjeli smo u lokal 'Moskva' i ja i Edin naručili po kafu. Dopisivao sam se telefonom sa djevojkom. Popili smo kafu. Edin je rekao: 'Evo ih. Okrenuo sam se put šanka i vidio dva momka i strahovito traže nekoga. Mi smo sjedjeli u ložu. Jedan je došao do mene i povikao: 'Izađi napolje pi... jedna, sad ću da ti j.... mater. Nakon što sam čuo ove riječi, mene je u glavi bubnjalo, počeo sam da se gubim. Nekako sam u sebe osjećao hladnoću i noge su mi se oduzele. Jedan je imao nešto u ruci, a drugi momak je držao flašu u ruci i znam da je krenuo na mene', kazao je Čogurić dodajući da su ponovo uputili riječi uvrede i psovke.

"Uhvatio me strah, noge su mi se oduzele. Imao sam osjećaj kao da mi je neko nešto ubrizgao u vene, takav jak strah sam imao. Dok sam htio da ustanem, jedan me udario metalnim predmetom u grudi. Ja sam potegao pištolj i rekao: 'Bježi, bježi, bježi!' On je još više pobijesnio i krenuo da me udari, a njegov brat lijevom rukom htio da me udari. Čuo sam prvi prasak i toga se samo sjećam. Sve mi se oduzelo, ne znam đe se nalazim. Žao mi je što se desilo ovo, ni u snu nisam pomišljao", kazao je Čogurić u izjavi kod tužioca dan nakon ubistva.

Čogurić je optužen da je braću Ćulafić usmrtio sa tri hica ispaljenim iz revolvera u kafe-baru "Moskva" u podgoričkom naselju Stari aerodrom 15. februara 2014. oko 14 časova. Sa dva hica u glavu i grdni koš ubio je Danijela, do je jedan hitac ispalio u Davorina u grdni koš od kojeg je preminuo. Jedan od hitaca koji su pogodili Ćulafiće, nastavio je putranju i ranio Ernu Baković u desnu nadlakticu, nanoseći joj lakšu povredu.